Videospeler inladen...

Is het vandaag wel een "Blue Monday"?

Vandaag zou het "Blue Monday" zijn, ofwel de meest deprimerende dag van het jaar. Dat zou blijken uit Brits onderzoek. Maar is dat wel zo? Volgens pyschiater Koen Demyttenaere (KU Leuven) is daar niets van aan: de term is afkomstig van een handige publiciteitsstunt van een gewiekste touroperator.

De geestelijke vader van de zogenoemde "blauwe maandag" vandaag is de Britse psycholoog Cliff Arnell, gespecialiseerd in depressies. Hij werkte enkele jaren geleden een wetenschappelijke formule uit, waaruit bleek dat de derde maandag van januari de dag van het jaar is waarop de meeste mensen zich triest, neerslachtig of weemoedig voelen.

Volgens Arnell stemt het slechte winterweer in januari veel mensen somber. Bovendien zouden we ons in de derde week van januari realiseren dat we onze kersverse goede voornemens al achterwege hebben gelaten. Vlak na de eindejaarsfeesten hebben we vaak niet meteen uitzicht op vakantie: ook geen vaststelling waar we vrolijk van worden.

Ook financieel zouden we volgens Arnell midden januari niet de allerbeste periode meemaken: de overdadige eindejaarsperiode weegt zwaar door op ons jaarbudget. En de maandelijkse rekeningen stromen natuurlijk ook in januari onverminderd binnen. Een mens zou voor minder weemoedig worden, concludeert Arnell. En ziedaar de term "Blue Monday".

"Wetenschappelijke fraude"

Volgens psychiater Koen Demyttenaere (KU Leuven) is de theorie van Arnell geen wetenschap, maar een stunt. De Britse touroperator Sky Travel betaalde Arnell immers voor zijn "Blue Monday"-theorie. Het ontstaan van "Blue Monday" bleek samen te vallen met de start van de promocampagne voor het zomerseizoen in de reissector. Eén plus één is in dit geval twee: wie zich neerslachtig voelt, kan wel een vakantie gebruiken, zo redeneerde Sky Travel destijds.

Dé somberste dag van het jaar bestaat niet, net zoals dé vrolijkste dag niet bestaat.

Bovendien zou Arnell al een tijdje niet meer verbonden zijn aan de universiteit van Cardiff en zou die universiteit zich openlijk gedistantieerd hebben van hem. "Eigenlijk gaat het hier om een geval van wetenschappelijke fraude", aldus Demyttenaere.

Demyttenaere is duidelijk: "Zoiets als dé somberste dag van het jaar bestaat eigenlijk niet, net zoals dé vrolijkste dag niet bestaat. Het is wél zo dat het gebrek aan natuurlijk licht in de winter veel mensen somber stemt."

Hoewel "Blue Monday" feitelijk dus niet bestaat op één bepaalde dag, duikt de term de laatste jaren wel vaker op midden januari. Radiozenders spelen er bijvoorbeeld op in door vandaag enkel "opgewekte muziek" of verzoeknummers van luisteraars te draaien. "Blue Monday" is dit jaar ook de startdag van de nieuwe "30 dagen zonder klagen"-actie.

Meest gelezen