Amerikaanse krant Wall Street Journal wil einde van “Russiagate”

De Amerikaanse krant The Wall Street Journal wil dat er een punt gezet wordt achter "Russiagate”, de tot dusver vruchteloze zoektocht naar "collusie" tussen VS-president Donald Trump en Rusland. Dat heeft de krant gemeld. 

 The Wall Street Journal, een van de drie "grote kranten" in de VS, wil dat er een punt gezet wordt achter "Russiagate', de inmiddels al anderhalf jaar durende en tot dusver vruchteloze zoektocht naar "collusie" tussen VS-president Donald Trump en de Russische president Vladimir Poetin. 

"Hillary Clinton's campagne toverde een document op, dat onder president Obama aan de FBI werd bezorgd, die het oppositiedocument gebruikte om de verkiezingscampagne van Trump te bespioneren", luidde het in een commentaar.

Er bestaat niet zoiets als toeval in Washington, schrijft de krant, dus waarom die plotse, furieuze aandrang van Democraten en de media om opnieuw zoveel aandacht te besteden aan het Steele-dossier (het dossier over Trumps "golden showers").  

“Wie tegenwerkt ga ik beschuldigen van minachting"

Volgens de krant valt die "toevallig" samen met de toezegging tot toegang die de onderzoekers van het Congres "eindelijk" hebben gekregen tot de data van de FBI over het Rusland-Trumponderzoek. Dat gebeurde wel nadat Devin Nunes, de voorzitter van de commissie inlichtingen van het Huis van Afgevaardigden, gedreigd had. “Wie tegenwerkt ga ik beschuldigen van minachting voor het Congres”, aldus Devin Nunes.

Omdat iedereen wist dat de FBI moest instemmen, werd "Steele", een ex-medewerker van het Britse MI6, opnieuw opgerakeld, oordeelt de krant.

Het Steele-dossier blijkt te zijn samengesteld in opdracht van het campagneteam van Hillary Clinton, opgesteld door een dubieus onderzoeksbedrijf. Het bestaat louter uit "anonieme bronnen" en werd op het publiek losgelaten in de aanloop naar de presidentsverkiezingen.

"Zo spoedig mogelijk FBI-documenten vrijgeven"

In het Congres hebben inmiddels de senatoren Chuck Grassley en Lindsey Graham geëist dat Steele wegens criminele daden naar het ministerie van Justitie wordt verwezen. Dat is, aldus de krant, het bewijs dat de FBI boter op het hoofd heeft. 

De WSJ vraagt zich ook af waarom Steele, als die toch zo recht in zijn schoenen staat, elke vraag van het Congres om een en ander te komen uitleggen heeft genegeerd.

En zo breekt de Wall Street Journal een lans voor het zo spoedig mogelijk vrijgeven door de FBI van de documenten. Dat zou alleszins een einde maken aan maanden van speculatie.  

Meest gelezen