België heeft een Filipijnse Miss, en de Filipijnen hebben Belgische wafels

België heeft sinds dit weekend een Miss met Filipijnse wortels. Maar de Filipijnen hebben een superpopulaire snackketen met Belgische inspiratie. "Famous Belgian Waffles" wil zelfs de wereld veroveren vanuit Manila. In San Diego in de VS is net de eerste buitenlandse vestiging geopend.            

Belgische wafels op de Filipijnen zijn een verre neef van onze traditionele wafel. Ze lijken op een belegd broodje, maar met wafeldeeg. Ze hebben een ronde vorm en worden gebakken in een rond wafelijzer. Het deeg wordt dicht gevouwen en gevuld met een zoet of hartig beleg. De wafel wordt verkocht in een papieren zakje en wordt geprezen in combinatie met koffie.

"Famous Belgian Waffles" biedt een breed gamma. Populair aan de zoete kant is "Choco Banana Peanut Butter", de wafel met choco, banaan en pindakaas. Maar nog meer in trek bij de Filipino’s is de hartige "Tuna Garlic", tonijn met look, of "Ham Cheddar", ham met cheddarkaas. 

Te koop als snacks op straat

"Famous Belgian Waffles" bestaat nog maar sinds 2012 en telt nu al 490 vestiging verspreid over de Filipijnen. De man achter de keten is ondernemer Euclid S. Cezar. Met België heeft hij niets. De naam "Belgian Waffle" ontdekte hij in de Verenigde Staten. Als algemene benaming rust er geen enkel patent op het begrip "Belgische wafel". 

Cezar ziet het groot. Na de vestiging in San Diego wil hij verder uitbreiden in de VS, waarna hij zijn oog heeft laten vallen op Japan en het Midden-Oosten. Op de Filipijnen is hij intussen begonnen met een nieuw concept met wederom Europese inspiratie. Onder de naam "Gyro" brengt hij Griekse sandwiches aan de man.

De keten speelt in op de rage van de "street food" op de Filipijnen. De Belgische wafels zijn te koop als snacks op straat. Er zijn nu zelfs franchises in scholen en, jawel ziekenhuizen. Euclid S.Cezar beschrijft in "The Manila Bulletin" het geheim van zijn succes: "Wij zijn goedkoop en een wafel vult goed. De Belgische wafel zal altijd blijven op de Filipijnen".   

Meest gelezen