Belgische F-16’s rukken uit om Russische bommenwerpers te onderscheppen boven Noordzee

Twee Belgische F-16’s zijn vanochtend uitgerukt om twee Russische bommenwerpers te onderscheppen boven de Noordzee. De Russische Tupolevs vlogen ten noorden van Nederland, in de richting van het Verenigd Koninkrijk.

De Belgische en de Britse luchtmacht werden vanochtend gealarmeerd omdat er twee Russische Tupolev Tu-160's waren gesignaleerd. Op vraag van de NAVO rukten verschillende straaljagers uit om de Russen te onderscheppen.

Omdat de twee bommenwerpers in de Nederlandse verantwoordelijkheids­zone van het NAVO-luchtruim boven de Noordzee vlogen, zijn vanaf de luchtmachtbasis van Florennes, om 11.21 uur, in allerijl twee Belgische F-16-gevechtsvliegtuigen opgestegen om de Russen te onderscheppen boven de Noordzee. 

Wegens de hoogdringendheid van de interventie zijn de F-16's door de geluidsmuur gegaan boven Nederland. De Nederlandse luchtmacht meldt dat hierdoor een knal te horen was in het noordoosten van Nederland.

Uiteindelijk konden de Belgische F-16-piloten rond 11.51 uur de Russische toestellen visueel identificeren en volgen tot twee Typhoons van de Britse luchtmacht de opdracht overnamen. Die waren in Schotland opgestegen en richting Nederland gevlogen.

De Russische toestellen vlogen vlak bij de Nederlandse Waddeneilanden. Daar zijn ook de Nederlandse F-16's gestationeerd. Maar die zijn niet uitgevlogen, omdat België op dit moment aan de beurt is om het luchtruim van de Benelux te bewaken. 

Het ging vanochtend om een zogenoemd Quick Reaction Alert, een alarmering als niet-geïdentificeerde vliegtuigen in het Benelux-luchtruim of boven de Noordzee vliegen. Na de interventie zijn de Belgische toestellen geland op de vliegbasis van Leeuwarden, in Friesland, om er bij te tanken.

Hoe de interventie uiteindelijk is afgelopen, is nog niet meegedeeld. De afgelopen jaren moesten F-16's al vaker uitrukken om Russische toestellen te onderscheppen.

Meest gelezen