Video player inladen...

Campagne waarschuwt jongeren: laat je niet misleiden door het beeld van een perfect leven op sociale media

Jongeren die zich niet goed in hun vel voelen, moeten daar makkelijker over kunnen praten. Nu geven sociale media vaak het beeld dat het bij iedereen perfect gaat. Daardoor is de drempel voor jongeren hoog om over hun problemen te praten. Vlaams minister van Welzijn, Jo Vandeurzen (CD&V) lanceert daarom een nieuwe campagne met de slogan "Leef zonder filter".

De campagne wil jongeren tips geven over wat ze zelf kunnen doen op het moment dat het minder goed gaat. Meter van de campagne is actrice Nora Gharib, ook bekend van "K3 zoekt K3". Haar boodschap aan de jongeren is heel duidelijk: "Als je je niet goed in je vel voelt, praat er dan over met je vrienden of een andere vertrouwensfiguur. Dan zul je snel merken dat het ook bij hen niet altijd rozengeur en maneschijn is en dan voel je je minder alleen".

"Of om het met de slogan van de campagne te zeggen "durf te leven zonder filter", want vaak geven de foto's en filmpjes op Facebook en Instagram een vals beeld van geluk."  

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kampt 1 jongere op de 5 met psychische problemen. "Dan is het belangrijk om signalen snel te herkennen en jongeren weerbaar te maken",  zegt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen. "Daarom pleit de campagne ook voor een gezonde geest in een gezond lichaam. "

"Gezond eten, beweging en sport en voldoende slaap kunnen ertoe leiden dat jongeren mentaal sterker staan en leren omgaan met tegenslagen", zegt de minister.  

De campagne richt zich specifiek tot jongeren tussen de 16 en de 25 jaar. Uit onderzoek blijkt immers dat driekwart van de psychische problemen bij volwassenen op die jonge leeftijd zijn ontstaan. 

Bij de campagne hoort ook een website waar je de tips kunt nalezen.  

Meest gelezen