2017 Invision

Deneuve verontschuldigt zich bij slachtoffers, maar blijft bij standpunt

De Franse actrice Catherine Deneuve heeft haar beslissing verdedigd om een tekst te ondertekenen waarin het #MeToo-debat op de korrel wordt genomen. Dat deed ze gisteren in een bijdrage in de krant Libération. De 74-jarige actrice verontschuldigt zich wel bij de slachtoffers van seksueel misbruik.

Deneuve en een resem andere, maar minder bekende vrouwen waarschuwden een week geleden in de krant Le Monde voor "het klimaat van een totalitaire maatschappij" in het huidige #MeToo-debat.

"Verkrachting is een misdaad, maar hardnekkig of ongepast flirten is geen misdaad, en galant zijn is geen uiting van (mannelijk) chauvinistische agressie", zo luidde het. "Als vrouwen herkennen wij ons niet in deze vorm van feminisme, die onder de aanklacht van machtsmisbruik het gezicht toont van mannenhaat en haat tegen seksualiteit."

In Libération heeft Deneuve gisteren haar verontschuldigingen aangeboden aan de slachtoffers van seksueel misbruik. "Ik begroet zusterlijk alle slachtoffers van afschuwelijke daden die zich aangevallen hebben gevoeld door het commentaar dat in Le Monde verschenen is. Vanzelfsprekend dat niets in de tekst beweert dat ongewenste intimiteiten goed zijn, anders had ik die niet ondertekend."

De actrice houdt wel voet bij stuk en verduidelijkt in de rest van haar bijdrage haar standpunt. Ze zegt dat het "kenmerkend is voor ons tijdperk dat iedereen denkt het recht te hebben om te oordelen, als scheidsrechter op te treden en te veroordelen. Een tijdperk waarin simpele aanklachten op sociale media leiden tot afstraffing, ontslagen en vaak het gelyncht worden in de media".

"Ik excuseer niets. Ik oordeel niet over de schuld van de mannen in kwestie, want ik ben daar niet voor gekwalificeerd. En weinigen zijn dat", benadrukt ze wel.

Meest gelezen