Asmaa Waguih

Erdogan beschuldigt VS ervan "terreurleger" te vormen aan Turkse grens

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn ongenoegen geuit over de plannen van Washington om een grenstroepenmacht te installeren aan de Turks-Syrische grens. Daarvoor werkt de VS vooral samen met Koerdische strijders. "We zullen dit terreurleger in de kiem smoren nog voor het er goed en wel is", zegt Erdogan.

Gisteren bevestigde de door Washington geleide coalitie dat ze samen Arabische en vooral Koerdische strijders aan de Syrisch-Turkse grens een "grensbeveilingsmacht" in het leven zal roepen, om te vermijden dat IS herrijst in het gebied. Meer dan 200 manschappen worden nu al opgeleid, maar de troepenmacht zou uiteindelijk 30.000 manschappen moeten tellen.

Zowat de helft van de troepenmacht zou bestaan uit strijders van de Democratische Syrische strijdkrachten (SDF), die niet langer betrokken zijn bij de strijd tegen IS. De SDF worden gedomineerd door de Syrisch-Koerdische militie Eenheden voor de Bescherming van het Koerdische Volk (YPG), de eerste groep die in Syrië met succes IS kon terugdringen.

Turkije beschouwt deze militie als een verlengstuk van de PKK, de verboden Koerdische Arbeidspartij die ijvert voor Koerdische autonomie in Turkije en in het zuidoosten van het land slag levert met het Turkse leger.   

"Amerika heeft bekend dat het bezig is een terreurleger te vormen aan onze grens", zegt Erdogan. "We zullen dat leger in de kiem smoren nog voor het er goed en wel is".  

Ook Syrisch regime en Rusland niet te spreken over grenstroepenmacht

Turkije is niet het enige land dat bezwaren heeft tegen de grenstroepenmacht. Het Syrische regime spreekt van "een flagrante schending van de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Syrië en een flagrante schending van het internationale recht."

"Wat de Amerikaanse regering doet, past in de context van haar destructieve beleid in de regio om landen te splitsen en oplossingen voor de crises te verhinderen", klinkt het.

Rusland, bondgenoot van Syrië, heeft het over een "zeer ernstige kwestie". Minister van Buitenlandse Zaken zegt bezorgd te zijn dat "er een koers uitgezet voor de verdeling van Syrië".

Meest gelezen