Euro op hoogste niveau tegenover dollar in 3 jaar

De euro is op zijn hoogste peil gekomen tegenover de dollar in de laatste 3 jaar. Dat meldt Belga. De stijging begon vorige week, nadat de Europese Centrale Bank de notulen van haar bestuursvergadering publiceerde.

Vandaag was 1 euro zo'n 1,2297 dollar waard. Dat is het hoogste niveau dat de Europese munt bereikt heeft sinds 19 december 2014. Ook tegenover de Japanse yen is de euro gestegen. 1 euro was vandaag 135,57 yen waard.

Vorige week heeft de Europese Centrale Bank (ECB) haar notulen gepubliceerd en sindsdien is de euro beginnen te stijgen. Daaruit leiden analisten af dat de ECB sneller dan verwacht haar monetaire beleid zal verstrakken. Zelfs een renteverhoging dit jaar zou mogelijk zijn.

De huidige koers wordt ook gevormd door het Europese optimisme over de Duitse regeringsvorming. De Amerikaanse dollar staat dan weer vrij zwak, door de wispelturigheid van president Trump.

De stijging van de euro mag niet te snel gaan, waarschuwen analisten. Anders kan ze de export en dus ook de economische groei in de eurozone bemoeilijken.

Meest gelezen