Jasper Jacobs

Expert bestuurskunde over controversiële Ghelamco Arena: "Zonder relaties kan je geen stad besturen"

Een stadsbestuur kan niet functioneren zonder contacten met de privésector. Dat zegt Filip De Rynck, docent Bestuurskunde aan de Universiteit van Gent, na de commotie rond de Ghelamco Arena in Gent. "Er wordt vrij snel over een schandaal gesproken."

De Ghelamco Arena in Gent beheerste afgelopen weekend het nieuws. Aanleiding was een voorpublicatie van het boek "De illegale Ghelamco Arena", waaruit zou blijken dat niet alles volgens het boekje is verlopen bij de bouw van het stadion. Iets wat het stadsbestuur ontkent. Bovendien zou het bestuur een gratis loge ter beschikking hebben in het stadion, waar ze met gasten gratis kunnen eten. 

Enkele weken geleden kwam ook het stadsbestuur van Antwerpen in opspraak. Daar waren burgemeester Bart De Wever en enkele schepenen gaan eten met bouwpromotor Erik Van der Paal in een sterrenrestaurant. Volgens Groen wekte dat de schijn van belangenvermenging, maar het Antwerpse integriteitsbureau verwierp de klacht unaniem.

Moeilijke relatie

"De relaties tussen een stadsbestuur en de privésector zijn moeilijk en delicaat", erkent docent Bestuurskunde Filip De Rynck in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Maar dat betekent niet dat er schandalen aan moeten worden gekoppeld."

Een stadsbestuur kan niet functioneren zonder contacten met de privésector.

"Een stadsbestuur kan niet functioneren zonder contacten met de privésector", zegt De Rynck. "Het gaat hier niet enkel om commerciële bedrijven, maar ook om vakorganisaties, mutualiteiten, non-profit, enzovoort. Als je dat allemaal niet toelaat of er verdachtmakingen aan gaat koppelen, dan kan niemand een stad besturen. Die contacten zijn immers nodig voor nieuwe projecten, dienstverlening en ook voor zeer lastige infrastructuur­dossiers."

Volgens de docent is er vandaag de dag een sfeer ontstaan waarbij er te snel over schandalen wordt gesproken. "Het volstaat om de woorden intercommunales, publiek-privaat en etentjes na elkaar te laten vallen en iedereen denkt meteen dat er een schandaal is."

Controle

Over de bouw van het stadion is volgens De Rynck voldoende gepraat in de gemeenteraad. Op zich is er dus wel controle in zulke dossiers. "Alleen merken we wel dat er in onze gemeenteraden relatief weinig deskundigheid aanwezig is voor deze complexe en zeer juridische dossiers. Dat is niet specifiek in Gent het geval, maar in al onze steden en gemeenten."

In onze gemeenteraden is relatief weinig deskundigheid voor deze complexe en zeer juridische dossiers.

En dan zijn er nog de gratis etentjes in de loge in het stadion. "Dit gaat over verschillende mensen die gasten kunnen uitnodigen om daar tijdens een voetbalwedstrijd een gesprek te voeren (en iets te eten, nvdr.). Ik zie daar geen ethische bezwaren tegen. Ik zou er wel bezwaren tegen hebben als altijd dezelfde mensen zouden worden uitgenodigd of als de kosten extreem hoog zijn. Maar ook dat wordt gecontroleerd. Als men hier altijd over schandalen gaat roepen, dan kan een stadsbestuur niet functioneren."

Meest gelezen