AFP or licensors

Franse cipiers blokkeren gevangenissen uit woede over onveilige werkomstandigheden

In verschillende Franse gevangenissen voert het personeel actie voor veiligere gevangenissen. Het ongenoegen zit de cipiers hoog. Bij zeker 26 gevangenissen hebben ze blokkades opgeworpen.

Aanleiding voor het protest is een incident dat zich vorige week voordeed in een gevangenis in Vendin-le-Vieil, in de buurt van de Noord-Franse metropool Lille. Een veroordeelde jihadist verwondde daar drie cipiers met een schaar.

De cipiers van de instelling hadden kort voordien nog hun ongenoegen geuit omdat de detentievoorwaarden van de terrorist net waren versoepeld. De man zit vast omdat hij het brein zou zijn geweest van een aanslag op een synagoge in Tunesië in 2002, waarbij 21 doden vielen.

Salah Abdeslam

Vendin-le-Vieil is ook de gevangenis waar Salah Abdeslam, die verdacht wordt van de aanslagen in Parijs in 2015, zal worden opgesloten wanneer hij binnenkort in ons land wordt berecht. Begin volgende maand moet in Brussel het proces starten over een schietpartij in Vorst in maart 2016, waarbij Abdeslam betrokken was. Hij kon toen ontsnappen, maar werd enkele dagen later alsnog gearresteerd in Molenbeek.

AFP or licensors

De Franse cipiers zeggen dat ze dagelijks te maken krijgen met geweld en onveilige werkomstandigheden. Ze voelen zich bedreigd en vinden dat er te weinig personeel is om gevaarlijke gedetineerden in bedwang te houden in de vaak overbevolkte gevangenissen.  

"Sommige bewakers spreken van regelmatige steekpartijen, andere hebben het over gevaarlijke en radicale moslimgevangenen die niet apart worden gezet, maar gewoon meedoen aan sociale activiteiten met andere gedetineerden", zegt correspondent Frank Renout in Frankrijk.

AFP or licensors

Ook vrijdag waren er al werkonderbrekingen in verschillende Franse gevangenissen.

De directeur van de gevangenis van Vendin-le-Vieil heeft vanmorgen ontslag genomen, maar dat volstaat niet voor de stakende cipiers. Ze willen meer structurele zekerheid over hun veiligheid.  

De Franse minister van Justitie Nicole Belloubet reist morgen naar Vendin-le-Vieil om te praten met de cipiers.

Meest gelezen