Video player inladen...

Gebouw ingestort in Antwerpen: zeker 14 gewonden, zoektocht onder puin gaat voort

Bij de explosie in een gebouw in Antwerpen zijn zeker veertien mensen gewond geraakt. Vijf onder hen zijn zwaargewond, één iemand is in kritieke toestand. De zoektocht naar eventuele andere slachtoffers onder het puin gaat voort. Over de oorzaak van de explosie is nog geen duidelijkheid, maar het zou alleszins niet om terrorisme gaan. 

De explosie vond rond 21.30 uur plaats in een gebouw aan de Paardenmarkt. In totaal zijn drie gebouwen totaal vernield. Ook de twee panden aan weerszijde en een pand aan de achterkant liepen zware schade op.

De hulpdiensten kwamen meteen massaal ter plaatse (zie video onder). Voorlopig zijn er al veertien gewonden geteld. Onder hen vijf mensen met ernstige verwoningen en één persoon die in kritieke toestand is. Acht personen raakten lichtgewond. 

Onder puin

Vrij snel konden de hulpdiensten vier mensen vanonder het puin halen. Later op de avond hadden ze contact met drie mensen die nog onder het puin zaten. Het gaat om een man, een vrouw en een kind.

Even voor middernacht konden de drie "veilig en wel" vanonder het puin worden gehaald. "Een van hen zat gekneld en moest worden bevrijd, de twee anderen zaten niet gekneld, maar bevonden zich op een moeilijk te bereiken plek", zegt Kristof Geens van de brandweerzone Antwerpen.

Nog slachtoffers?

Het is voorlopig onduidelijk of er nog mensen onder het puin liggen. "We hebben momenteel geen reden om dat aan te nemen, maar het kan niet worden uitgesloten", zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns.

Er zal nog de rest van de nacht voorzichtig puin worden geruimd. Een ziekenwagen en MUG blijven preventief ter plaatse, alsook een team van de dienst DVI (Disaster Victim Identification) van de federale politie.

Video player inladen...

Over de oorzaak van de explosie is voorlopig nog niets bekend. "Maar het gaat zeker niet om terrorisme", zegt de politie. 

Paardenmarkt

De Paardenmarkt ligt aan de rand van het centrum van de stad Antwerpen en ligt in de studentenbuurt. Er is een grote veiligheidszone ingesteld, die gaat tot aan de Hessenbrug en het kruispunt met de Italiëlei. De politie vraagt om de omgeving zoveel mogelijk te vermijden.

Marnik Aerts

"Gedachten bij slachtoffers"

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever dankt alle hulpverleners die met de opvang en redding bezig zijn. "Onze stad werd vanavond getroffen door een verschrikkelijke ontploffing", zegt hij via Twitter. "Een onderzoek moet uitwijzen wat de omstandigheden waren. Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers en hun familie."

Meest gelezen