Belga

Isoleren tot je niet meer kan telefoneren

Isolatie en driedubbel glas houden de kou buiten, maar ook soms het mobiele belsignaal. Toch als er veel aluminiumfolie in de muren zit. Gelukkig is er een oplossing: een signaalversterker.  

Joris en Sandra en hun drie kinderen wonen al enkele jaren in hun grote nieuwgebouwde villa in Sint-Katelijne-Waver.  Aan verwarming hoeven ze zo goed als niets uit te geven, ook al is de immense achtergevel helemaal in glas, want de muren en het dak zijn supergoed geïsoleerd. Het huis is ook uitgerust met de modernste technologische snufjes. Maar... binnen zijn Joris en Sandra onbereikbaar op de gsm en kunnen ze zelf ook niet mobiel bellen. Internetten gaat vanzelf, maar om te telefoneren hebben ze een ouderwetse vaste telefoon. "Eigenlijk is dat wel lekker rustig", vindt Joris. 

Aluminium

Architect Luc Dedeyne kreeg een jaar of vier geleden voor het eerst te maken met het probleem. In een nieuwe woning bracht hij zowel in het dak als in de buitenmuren twee lagen PUR-isolatie aan. "Zo'n isolatieplaat is aan beide kanten afgedekt met aluminiumfolie. Twee platen tegen mekaar betekent dus vier keer aluminium. In combinatie met driedubbel glas krijg je dan een kooi waar het telefoonsignaal niet doorheen kan."

Eén dikke is beter dan twee dunne

De isolatieplaten waar Dedeyne het over heeft, zijn 10 cm dik. Maar tegenwoordig maken de producenten platen van 14 cm of meer om aan de strengere normen te kunnen voldoen. Dedeyne gebruikt dan ook liever één dikkere laag omdat er dan maar twee aluminiumfolies in de muur zitten. Ook al vinden ook zijn cliënten de rust zonder mobiele telefoon mooi meegenomen.   

Signaalversterker

De telefoonoperatoren kennen het probleem ook. Aan klanten die in hun woning geen goede ontvangst hebben, bieden ze tegen betaling een mobile coverage extender aan. Dat kleine apparaatje zorgt ervoor dat je tot in de verste hoeken van je huis je mobiele telefoon kan gebruiken. "Maar niet iedereen vindt het belangrijk om thuis mobiel te kunnen bellen", zegt Jan Margot van Proximus. "Klanten die een vaste telefoonlijn hebben, kunnen daarmee gratis bellen vanaf 17 uur en in het weekend, ook naar mobiele nummers."

Meest gelezen