Volkssport numero uno moet integratie van jonge migranten bespoedigen in Italië

Voetbal is in Italië zo ongeveer een staatszaak. Geen wonder dus dat de overheid jonge migranten in de maatschappij wil integreren via volkssport numero uno. Om dat te bewerkstelligen heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken met de voetbalfederatie een akkoord ondertekend.

Dat lokale jeugdploegen wedstrijden spelen tegen teams van minderjarige migranten uit de honderden asielcentra in Italië, is al lang niet ongewoon meer. Op Sicilië wordt één van die ploegen van jonge vluchtelingen en asielzoekers zelfs getraind door niemand minder dan Salvatore -Totò- Schillaci, de topscorer van het wereldkampioenschap van 1990 in Italië.

Voetbal heeft mijn leven veranderd, ik hoop dat dat voor deze jongeren ook zo zal zijn

Gewezen international Totò Schillaci

Voetbal is de ideale uitlaatklep voor de niet-begeleide minderjarigen die hun vaderland hebben verlaten op zoek naar een nieuw leven, vindt hij. "Het helpt om moeilijke momenten te overwinnen, en is ook een manier om zich te amuseren. Voor mij heeft de bal mijn leven veranderd. Ik hoop dat dat bij deze jongeren ook het geval zal zijn."    

Ploegen als die van Schillaci moeten nog gewoner worden in Italië. Om de oprichting van dergelijke clubs makkelijker te maken, heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken een akkoord gesloten met de voetbalfederatie en de vereniging van Italiaanse gemeenten.

"Sport beoefenen helpt om ethisch correct te handelen en respect te leren opbrengen voor de waarde van diversiteit", klinkt het. Via onderlinge wedstrijdjes zouden jonge asielzoekers en migranten makkelijker een plaats moeten kunnen vinden in de Italiaanse samenleving. Tegelijk zouden Italiaanse jongeren zo meer respect moeten krijgen voor andere culturen en leren omgaan met diversiteit.

Ook dat laatste is wellicht geen overbodige luxe, want met name de Italiaanse voetbalwereld heeft zich in het verleden al vaker op racisme laten betrappen. Enkele weken geleden kwam topclub Lazio Roma nog eens in het nieuws met antisemitisch wangedrag van zijn supporters, van wie een niet-onaanzienlijk deel prat gaat op zijn uiterst rechtse signatuur.  

Meest gelezen