Meest recent

  Januari 1968, Leuven wordt Vlaams: een tijdslijn

  Precies 50 jaar geleden schoot in Leuven de vlam in de pan. Nadat de spanning tussen de Franse en de Nederlandse afdeling van de katholieke universiteit jarenlang was gegroeid, barstte in januari ’68 het protest uit zijn voegen. Met de bekende leuze “Leuven Vlaams!” eisen de studenten dat de “Walen” naar Ottignies in Wallonië verhuizen. Als zelfs de regering over de kwestie valt, krijgen de studenten gelijk. De universiteit valt uiteen in de Katholieke Universiteit Leuven (KUL) en de Université Catholique de Louvain (UCL).

  De sixties, het decennium van The Beatles, de Vietnamoorlog, Woodstock, de Parijse studentenrevolutie, vrouwenemancipatie en de televisie. Het woelt in die wilde contestatiejaren. Hoe kwam het tot zulke spanningen in Leuven? Klik op de iconen om de geschiedenis nog een keer uit te vouwen.  Naamloos-2

  Taalgrens 1962

  Elke taal zijn eigen territorium. Dat is de logica wanneer in oktober 1962 de taalgrens wordt getekend. Leuven valt vanaf nu volledig in Nederlandstalig gebied. Toch blijft de Katholieke Universiteit in Leuven (KUL) tweetalig. De basis voor de spanningen is daarmee gelegd.


  Kaart Taalgebieden
  Naamloos-2

  Uitbreiding over Vlaams-Brabant 1965

  Bovendien wordt de campus in Leuven te klein. Steeds meer meisjes komen in Leuven studeren. Nederlandstalige patiënten klagen in het Leuvense universitaire ziekenhuis Sint-Pieters dat ze enkel worden bediend door Franse artsen. De oplossing? Uitbreiden.


  De universiteit plant campussen neer in Waver en Woluwe, met onder andere een nieuw universitair ziekenhuis Saint-Luc in Woluwe. Straks wordt heel Vlaams-Brabant tweetalig, vrezen de Vlamingen. Michel Woitrin, algemeen beheerder van de KUL, gooit olie op het vuur. In een interview verklaart hij dat Leuven-Woluwe-Waver binnen 20 jaar tot “le Grand-Bruxelles” zal behoren.


  Afbeelding artikel 50
  Naamloos-2

  Bisschoppen willen één Leuvense universiteit 1966

  In de sixties zijn de bisschoppen nog de “Inrichtende Macht” van de universiteit. Op 13 mei 1966 komen ze met een duidelijk besluit: Leuven blijft één. Wel zullen de Franse en de Nederlandse afdeling meer autonomie krijgen. De Nederlandstaligen zijn misnoegd. Vanaf nu wordt Leuven Vlaams een beweging tegen de katholieken.


  In januari 1968 volgt de druppel. De Franse afdeling van de universiteit kondigt zijn expansieplan aan. De campussen in Waver en Woluwe blijven. Ook voor hen blijft de KUL één.

  Naamloos-2

  Protest januari 1968

  De hel barst los. 15 januari 1968, nadat de Franse afdeling heeft verklaard dat ze zal blijven, breken de studenten binnen in het rectoraat. De meubels vliegen op straat en gaan in vlammen op. De situatie escaleert.


  Lessen worden gesaboteerd. Betogingen worden een dagelijkse routine. De rijkswacht zet knuppel en waterkanon in. Studenten vliegen zonder pardon in de cel. Maar onder studentenleider Paul Goossens houden de studenten vol. Ze roepen “Leuven Vlaams!”


  Naamloos-2

  Regering Van den Boeynants valt februari 1968

  Tijdens de betogingen klinkt meermaals “VDB ontslag!” Daarmee vragen de studenten het ontslag van premier Van den Boeynants. Die kreet weergalmt tot in het federaal parlement.


  Na een interpellatie van Jan Verroken (CVP/PSC) blijkt dat de grootste regeringspartij verdeeld is over de Leuvense kwestie. Premier Van den Boeynants moet zijn ontslag aanbieden bij de koning. Zo doet Leuven Vlaams de federale regering vallen.


  Naamloos-2

  Steenlegging Louvain La-Neuve 1972

  De nieuwe regering van Gaston Eyskens beslist snel dat de universiteit moet splitsen. Eigenlijk waren er vanaf academiejaar ’68-’69 al twee rectoren: Edouard Massaux voor de Franse afdeling, Piet De Somer voor de Nederlandse. De Somer was de eerste leek in die functie. Ook de macht van de kerk over de universiteit wordt zo teruggedrongen.


  In 1972 volgt de eerste steenlegging op de akkers van het Waalse Ottignies. Voor 'Louvain-la-Neuve' wordt een nieuwe stad gebouwd. De ruzie over de verdeling van de Centrale Bibliotheek kan nu beginnen, maar eigenlijk is de strijd al gestreden. In '79 zijn de universiteiten volledig gesplitst. Leuven Vlaams haalt zijn slag thuis.


  Afbeelding artikel 50