Jo met de Banjo vocht mee voor 'Leuven Vlaams'

Jo De Clercq, oftewel Jo met de Banjo, was jarenlang dj bij Radio 2. Maar hij was ook betrokken bij 'Leuven Vlaams', de studentenrellen in Leuven in januari 1968.

Exact 50 jaar geleden, op 15 januari 1968, begonnen vandaag in Leuven de studentenrellen die 'Leuven Vlaams' inluidde. 'Leuven Vlaams' is vooral bekend als 'Walen Buiten'. Dat was de strijd die zorgde voor de taalkundige splitsing van de Katholieke Universiteit van Leuven.

Jo met de Banjo studeerde op dat moment Germaanse in Leuven en maakte de studentenrellen mee vanop de eerste rij. "Het was een hele generatie studenten die wakker werd. We vonden dat de Franstalige, ietwat elitaire, groep studenten beter een eigen universiteit hadden. Maar we streefden vooral naar modernisering van het onderwijs. Dat was in die tijd heel oubollig, met bisschoppen die beslissingen namen."

"De studenten werden wakker"

Niet alleen in Leuven protesteerden studenten. In heel Europa hing een sfeer van revolutie. "Ik zat in de studentenvakbond en we probeerden zoveel mogelijk studenten erbij te betrekken. Want de academische overheid en de bisschoppen luisterden absoluut niet naar ons."

Op 15 januari 1968 beslisten de studenten dan om de universiteit te bezetten. Ook de Oude Markt en studentenrestaurant Alma werden daarbij bezet. Dat deden de studenten tot 7 februari 1968. Toen viel de regering. In september van dat jaar werd beslist om een Franstalige universiteit op te richten. En dat leidde in 1971 tot het ontstaan van Louvain-la-Neuve ('het nieuwe Leuven'), waar de Franstalige Katholieke universiteit werd opgericht.

"Tegenwoordig zijn de studenten nogal tam"

De studenten van tegenwoordig hebben het, volgens Jo, veel beter dan de studenten vroeger. Het onderwijs is beter georganiseerd en het gaat er allemaal veel democratischer aan toe. Maar toch mogen studenten soms wat meer haar op hun tanden hebben, vindt Jo. "Studenten missen wat waakzaamheid ten opzichte van onze regering."

Meest gelezen