Getty Images / AP

Vandaag en morgen speelt deze "Mouseketeer" in het Sportpaleis

Vandaag brengt de "The man of the woods tour" Justin Timberlake (37) naar Antwerpen. “Man of the woods” is al zijn vierde album als singer-songwriter. Maar vergis u niet: “JT” draait al een kwarteeuw (!)  mee in de showbusiness, als acteur én popartiest. Een periode waarin hij uiteenlopende paden bewandelde, en verschillende stijlen verkende. Een portret, van "Mouseketeer" tot Grammywinnaar.  

1993: debuut bij The Mickey Mouse Club

Het Amerikaanse publiek maakt kennis met Timberlake in 1993, wanneer hij als 12-jarige puber toetreedt tot The Mickey Mouse Club. Die “MMC” is een bekend entertainmentprogramma waarin naast Mickey Mouse en zijn tekenfilmavonturen ook jonge, beloftevolle “presentatoren” een belangrijke rol spelen. Bij de lichting presentatoren van begin jaren 90 is Timberlake niet de enige die later nog potten zal breken. Ook Christina Aguilera en Britney Spears, met wie Timberlake een relatie had, maakten deel uit van de Club. En acteur Ryan Gosling mocht zich ook "een Mouseketeer" noemen. Timberlake leert bij de “MMC” JC Chasez kennen, met wie hij een volgende stap onderneemt in zijn carrière.

1995: start van boysband *NSYNC

Nog tijdens hun “Mickey Mouse Club”-periode spelen Timberlake en Chasez met het idee om samen een groep op te richten. Timberlake haalt met Chris Kirkpatrick een persoonlijke vriend aan boord. Lance Bass en Joey Fatone vervolledigen het vijftal in 1995. De debuutplaat van *NSYNC komt er in 1998. Eind jaren 90 en begin jaren 2000 is de groep, in navolging van tijdgenoten Backstreet Boys en Take That, behoorlijk succesvol. Na drie albums is het voor Timberlake welletjes geweest: hij verlaat de groep om solo te gaan.

Naast het nummer “Bye bye bye” behoort vooral Timberlakes kapsel uit de *NSYNC-periode tot het collectieve geheugen. Op het internet wordt nog steeds de draak gestoken met zijn blonde krullen. De vaak aangehaalde gelijkenis met minuutnoedels type Aiki is dan ook treffend.

2002: eerste soloplaat “Justified”

Eind 2002 laat Justin Timberlake voor het eerst solo van zich horen. Zijn debuutsingle “Like I love you” is een schot in de roos. Timberlake laat het nummer op de wereld los tijdens de MTV Video Music Awards.  Plaat “Justified” brengt ook bijzonder dansbare nummers als “Señorita” en “Rock Your Body” voort. Alsook het nummer “Cry me a river”, over zijn bekende ex Britney Spears. De videoclip, waarin een lookalike van zijn voormalige vriendin de hoofdrol speelt, doet stof opwaaien. Timberlakes solocarrière is bij deze gelanceerd.

2004: Nipplegate tijdens de Super Bowl

In 2004 performt Timberlake tijdens de veelbekeken én -besproken “Half time show” van The Super Bowl, de American Footballfinale die elk jaar honderden Amerikanen aan hun televisie gekluisterd houdt. Hij geeft het beste van zichzelf, samen met Janet Jackson. Van die muzikale samenwerking blijft niet veel hangen, de (per ongeluk?) ontblote borst van Janet Jackson doet 14 jaar later wél nog altijd stof opwaaien. 

2006: eigen platenlabel én tweede cd

Na enkele samenwerkingen met The Black Eyed Peas, Nelly en Snoop Dogg brengt Timberlake in het najaar van 2006 zijn tweede soloplaat “FutureSex/LoveSounds” uit. Daar verlaat hij de klassieke poppaden voor een meer elektronische sound (“Sexyback”) met een vleugje r&b (“My love”, “What goes around…comes around”). Een samenwerking met Madonna draait uit op duet “4 Minutes”. Timberlake richt in deze periode zijn eigen platenmaatschappij Tennman Records op én schrijvers- en productiegroep The Y’s, waarmee hij een tijdlang achter de schermen gaat werken.

2013: derde plaat én Grammy

Na enkele jaren in de relatieve luwte laat Timberlake in 2013 opnieuw van zich horen met comebacksingle “Suit and tie”, die wordt bekroond met de Grammy voor beste videoclip. Voor zijn nieuw werk gaat JT aankloppen bij rapper/producer Jay Z. Ook tweede single “Mirrors” en opvolger “Take Back the Night”  baden in dezelfde sfeer: de elektrosound ruimt definitief plaats voor dansbare urbaninvloeden.  

2016: “Can’t stop the feeling” breekt potten op het Songfestival

Na een uitgebreide tournee wordt het opnieuw stil rond Timberlake. Hij werkt aan de soundtrack van de animatiefilm “Trolls”. Met “Can’t stop the feeling” maakt hij zijn comeback in de volle spotlights. Timberlake verzorgt het muzikale intermezzo tijdens de pauze van de Songfestivalfinale. Hij brengt er “Rock your body”, en stelt daarna voor miljoenen kijkers zijn nieuwe single voor. Het nummer is meteen gelanceerd. De nummer 1-noteringen voor “Can’t stop the feeling” volgen elkaar in sneltempo op. En Timberlake wint met dit nummer de Grammy voor "beste soundtrack".

2018: Vierde plaat, nieuwe sound

Het voorbije jaar heeft Timberlake in stilte gewerkt aan een nieuwe plaat, die hij bij de start van 2018  met toeters en bellen aankondigt. De release van “Man of the woods” is voor 2 februari, maar een smaakmaker kan er al af: single “Filthy”. Daarop treedt een iets hardere elektrosound opnieuw op de voorgrond. Alle artwork oogt nogal donker, wat doet vermoeden dat Timberlake opnieuw een andere weg inslaat. “De natuur, en alles wat zich buiten afspeelt is mijn inspiratiebron geweest voor dit album”, zegt hij daar zelf over.

Timberlake laat bij deze albumrelease niets aan het toeval over, dat mag het publiek vanavond en morgenavond zelf ontdekken tijdens zijn halte in het Antwerps Sportpaleis.

Meest gelezen