BELGA/VERSTRAETE

Moeizame avondspits door regen en Autosalon

De avondspits vanavond verloopt vooral rond Brussel moeizaam. Boosdoeners daarvan zijn de regenbuien die over ons land trekken en mensen die van en naar het Autosalon op de Heizel trekken, zegt VRT-verkeersanker Hajo Beeckman.

Omstreeks 17 uur staat er ruim 220 kilometer file op onze wegen: meer dan gemiddeld op een maandagavond begin januari, zegt Beeckman. "De regen zit daar uiteraard voor iets tussen. Op een nat wegdek verloopt het verkeer altijd stroever. Reken daar voor Brussel bij dat het Autosalon veel volk op gang brengt, en dat het Terkamerenbos is afgesloten door de hevige rukwinden. Die factoren versterken elkaar. Bovendien waren verschillende tunnels tegen de start van de avondspits onder water gelopen, maar die zijn intussen allemaal weer vrij. Toch blijft het aanschuiven van de Rogiertunnel tot en met de Kunstwettunnel richting Zuid en van de Louisatunnel tot en met de Leopold II-tunnel richting Basiliek."

Rond Antwerpen is het ook behoorlijk druk "op de gebruikelijke punten zonder meer", zegt Beeckman. In en rond Gent verloopt de avondspits ook moeizaam. "Door enkele ongevallen is het op de verschillende snelwegen van en naar Gent aanschuiven, al is het wegdek intussen overal weer vrij."

De komende uren blijft het nog regenen, en tegen vanavond en vannacht worden rukwinden tot 80 en 90 km/u verwacht. Ook morgenochtend blijft het uitkijken op de weg: code geel voor neerslag blijft gelden tot dinsdagochtend 8 uur.

Meest gelezen