Simulatie van ingang Museum van Elsene na renovatie
B-architecten

Museum van Elsene 3 jaar dicht, krijgt nieuw gezicht van B-architecten

Het Museum van Elsene sluit dit voorjaar voor drie jaar de deuren voor een grondige renovatie van het gebouw. B-architecten zal het museum een nieuw gezicht geven. De hoofdingang wordt groter en lichter en moet een ontmoetingsplek worden waar verschillende activiteiten plaatsvinden. Het museum zou in 2021 opnieuw openen. 

Het Museum van Elsene werd in 1892 opgericht in het voormalige slachthuis. Door de jaren heen slaagde de gemeente erin een opmerkelijke kunstcollectie te verwerven. Er hangen minder bekende werken van Rembrandt, Fragonard en Picasso en originele affiches van Toulouse-Lautrec. Daarnaast bezit het museum een gevarieerde verzameling werken van de Belgische symbolisten Léon Frédéric en Léon Spilliaert. Vorig jaar lokte het museum zo'n 100.000 bezoekers. Het is daarmee een van de best bezochte musea in Brussel. 

B-architecten won in 2013 de openbare aanbesteding voor de renovatie. Het architectenbureau was onder meer al verantwoordelijk voor de concepten van de Beursschouwburg en Muntpunt in Brussel en De Grote Post in Oostende. De focus van de renovatie van het Museum van Elsene ligt vooral op het ingangspaviljoen dat veel monumentaler zal worden (zie foto boven, simulatie). "Nu is die ingang moeilijk te vinden, het gebouw geeft een gesloten, introverte indruk", zei Sven Grooten van B-architecten tijdens de persvoorstelling van het project (huidige ingang, zie foto hieronder). "Het museum moet opener worden." Er komt een nieuwe circulatiezone die de vier gebouwen aan elkaar zal rijgen. In die zone komen de hal, de ticketbalie, de bookshop en de nieuwe museumcafetaria. Het is de bedoeling dat de ruimte erg uitnodigend wordt en dat dus niet alleen de museumbezoekers, maar ook de buurtbewoners en voorbijgangers er gewoon kunnen binnenlopen en er elkaar kunnen ontmoeten. Het moet een plek worden waar verschillende activiteiten plaatsvinden. Apart gebruik van de tijdelijk en permanente tentoonstellingsruimtes wordt ook mogelijk door deze nieuwe ontvangstruimte. 

Belga

Er zal zo ook een as gecreëerd worden tussen de twee tuinen: de tuin vooraan en een nieuwe beeldentuin achter de voormalige rijkswachtkazerne. Ter hoogte van de cafetaria komt in de bestaande voortuin een terras dat de nieuwe ingang met de Jean Van Volsemstraat verbindt. De tuin is zowel voor bezoekers als voor buurtbewoners toegankelijk. 

Een andere belangrijke nieuwigheid is dat in de JP Morganruimte (foto onderaan), de hoofdzaal waar de tijdelijke tentoonstellingen plaatsvinden, de trappen tot aan de uiteinden van de galerijen doorgetrokken worden tot op de tweede etage. Daar zal dus ook extra tentoonstellingsruimte komen.

De bedoeling is dat het museum in 2021 opnieuw de deuren opent. De gemeente investeert 2,5 miljoen euro in het project. Een bedrag van 500.000 euro werd geschonken door de stichting Albert en Lady Demuyter (Albert Demuyter is een oud-burgemeester van Elsene). 

Museum in progress

De medewerkers van het museum zullen ook tijdens deze restauratieperiode hun handen vol hebben, benadrukt conservator Claire Leblanc. "Dit is een essentieel moment om het museum klaar te maken voor de toekomst." Er zal nagedacht worden over op welke manier het museum zich kan herpositioneren tegen de heropening en over hoe er nog meer bezoekers aangetrokken kunnen worden. Tijdens de periode waarin het museum gesloten is, wordt er ook een digitale inventaris gemaakt van alle werken die in de reserve van het museum zitten, dat zijn er zo'n 12.000.

Buiten de muren van het museum is er de Collection Trip, de collecties van het museum gaan op reis en blijven zo toegankelijk voor het publiek.  De Toulouse-Lautrec en belle-epoque-affiches zijn te zien in Madrid en Duitsland en er is ook de rondreizende tentoonstelling "Belgische kunst. Collectie van het Museum van Elsene" in Lodève (Montpellier, zomer-herfst 2019) en andere Europese steden. Daarnaast wordt er gepraat met verschillende Brusselse musea om de museumcollectie van Elsene tijdens kleinere expo's in de kijker te plaatsen. En er is de Museum Tour waarbij twee weekends per jaar tien werken de opslagruimtes verlaten en te zien zullen zijn bij de buurtbewoners. Het publiek kan enkele werken zo in een nieuw kader bewonderen. 

Last Call, slotfeest begin maart

Voor de start van de renovatie is er in het weekend van 2 tot en met 4 maart nog een groot slotfeest onder de noemer Last Call. Er zijn onder meer infosessies over de renovatie en rondleidingen. Tijdens Museum Night Fever, op zaterdag, is er een avond in jaren 20-stijl en op zondag is er een volksbal in jaren 1900-stijl. De JP Morganruimte is immers de voormalige stadsfeestzaal waar vroeger op vrijdag en zaterdag geregeld bals georganiseerd werden. 

Belga

Meest gelezen