Videospeler inladen...

Nieuwe video Boko Haram toont 14 ontvoerde meisjes uit Chibok: "We willen niet terug"

Terreurorganisatie Boko Haram heeft een nieuwe video verspreid, waarin veertien meisjes te zien zijn, sommigen onder hen met kleine kinderen. De meisjes maken deel uit van de groep die in 2014 ontvoerd werd uit een school in Chibok, in het noorden van Nigeria. Ze zeggen dat ze niet terug willen.

De video die de radicale islamitische terreurorganisatie Boko Haram vandaag heeft verspreid, duurt ongeveer 20 minuten. Een veertiental meisjes komt in beeld, allemaal in hidjab. Een paar meisjes bedekken ook hun gezicht met een nikab. Een van hen heeft een peuter vast, er is ook een baby te zien. 

In hun boodschap zeggen de meisjes dat ze niet terug naar hun ouders willen. Ze bedanken de leider van Boko Haram, omdat hij hen uitgehuwelijkt heeft. Ze zeggen dat ze een comfortabel leven leiden en niets tekortkomen. De leider van de terreurorganisatie, Abubakar Shekau, komt ook in beeld. Hij houdt minutenlang een preek.

#BringBackOurGirls

De meisjes werden in april 2014 ontvoerd. Gewapende mannen vielen een school binnen in Chibok en namen 276 vrouwelijke leerlingen mee. De meisjes waren tussen 12 en 17 jaar oud en ze waren overwegend christelijk. Na 3 weken eiste de radicale islamitische terreurbeweging Boko Haram de ontvoering op. 

Zowel in Nigeria als internationaal werd er hevig gereageerd op de ontvoering. De ouders van de meisjes verweten de autoriteiten dat ze geen actie ondernamen. Op sociale media ontstond een internationale campagne, #BringBackOurGirls. Ook de toenmalige Amerikaanse first lady Michelle Obama schaarde zich achter de campagne. 

Terug thuis

Ondertussen zijn al verschillende meisjes terug thuis. 57 van hen wisten kort na de ontvoering al te ontsnappen. Sinds mei 2016 werden er al 4 meisjes teruggevonden door het leger. Sommigen van hen hadden een baby bij zich. 

Andere meisjes werden dan weer vrijgelaten door Boko Haram. Dat gebeurde een eerste keer in oktober 2016. Toen kwamen 21 ontvoerde meisjes vrij na onderhandelingen, door bemiddeling van Zwitserland en het Internationale Rode Kruis. Enkele maanden later werden er nog 82 meisjes vrijgelaten in ruil voor gevangenen. 

Videoboodschappen

Het is niet de eerste keer dat Boko Haram een videoboodschap verspreidt met de ontvoerde meisjes. Een maand na hun ontvoering in 2014 toonden ze al een honderdtal meisjes die ze bekeerd hadden tot de islam. In 2016 verscheen een video met een vijftiental meisjes, nadat de Nigeriaanse president bewijs had gevraagd dat ze nog leefden.

In mei vorig jaar stuurde Boko Haram nog een video de wereld in waarin een ontvoerd meisje vertelt dat ze getrouwd is en dat ze niet meer naar haar ouders wil terugkeren. Die boodschap lijkt dus op wat de 14 meisjes in de nieuwste video vertellen.

Op dit moment zouden er nog een honderdtal meisjes uit Chibok bij Boko Haram verblijven.

Meest gelezen