Nieuwe - duurdere - kustappartementen verkopen beter dan oudere

Aan de kust raken oudere appartementen moeilijker verkocht dan nieuwe, ook al zijn die duurder. Het voorbije jaar kochten heel wat mensen een appartement aan de kust. Er is vooral interesse voor nieuwe en recentere appartementen. De vraag is dan ook welke toekomst er nog is voor die oudere appartementen.

Annelies Pylyser runt samen met haar man het vastgoedkantoor Portus in Nieuwpoort. Ze merkt dat mensen liever een nieuw appartement kopen omdat er veel kosten zijn om een oud appartement te renoveren. "Er zijn intussen strengere regels voor elektriciteit, energie, dakisolatie..." Bovendien is er ook het gebrekkige comfort in de oudere appartementen. "Toeristen die een appartement aan zee huren, willen comfort. Eigenaars kiezen daarom voor een nieuw appartement omdat ze dat makkelijker kunnen verhuren."

Aan onze kust staan er vele oude, kleine appartementen. Volgens bouwpromotor Bart Versluys uit Oostende zijn ze te verouderd om ze nog te renoveren. "Je kan daar wel een nieuwe keuken of een nieuwe vloer in steken maar daarmee is het comfort niet echt veranderd. Het is beter ze af te breken en te vervangen door grotere appartementen met modern wooncomfort."

Hoogbouw

Bart Versluys vindt onze kust lelijk. "Het is een kilometerslange muur van appartementen van tien verdiepingen." Hij pleit voor een nieuwe kustlijn met mooiere architectuur en een afwisseling van hoog- en laagbouw. Zelf bouwt hij de "Ensor Tower" in Oostende. Die woontoren heeft 24 verdiepingen. "Hoogbouw is de enige mogelijkheid om grotere en comfortabele appartementen te bouwen. Maar we moeten goed nadenken waar we die woontorens inplanten."

Meest gelezen