De diamant uit de Letseng-mijn met daarnaast een opvouwbaar vergrootglas.

Op vier na grootste diamant van "juweelkwaliteit" gevonden in Lesotho

In een diamantmijn in Lesotho is een diamant gevonden van "uitzonderlijke kwaliteit", waarvan gedacht wordt dat het de op vier na grootste in de wereld is. De diamant weegt 182 gram en is mogelijk 33 miljoen euro waard.

Het was de mijnmaatschappij Gem Diamonds die de vondst bekend heeft gemaakt. De diamant van 910 karaat of 182 gram heeft de kleur D, wat kleurloos betekent, en de hoogste kleurnotering is die een diamant kan krijgen. Volgens Gem Diamonds is hij van een "uitzonderlijke kwaliteit". 

De diamant werd gevonden in de Letseng-mijn in Lesotho in zuidelijk Afrika. 

"Sinds Gem Diamonds Letseng in 2006 verworven heeft, heeft de mijn al enkele van de meest opmerkelijke diamanten ter wereld geproduceerd, waaronder de "Lesotho Promise" van 603 karaat", zo zei de directeur van Gem Diamonds in een mededeling. "Hoe dan ook, deze uitzonderlijke diamant van topkwaliteit is de grootste die tot nog toe bovengehaald is... Deze ontdekking is een mijlpaal."

Volgens een analist in mijnbouwzaken kan de diamant tot 33 miljoen euro waard zijn. Het nieuws over de vondst deed de aandelen van Gem Diamonds alvast geen kwaad: in Londen stegen ze met 14 procent. 

Lesotho Promise

De "Lesotho Promise" werd op 22 augustus 2006 gevonden in de Letseng-mijn in Lesotho.
AP2006

De "Lesotho Promise" was een andere zeer zuivere, kleurloze diamant die in de Letseng-mijn gevonden werd. Hij was kleiner dan de nieuwe diamant en woog 603 karaat. Daarmee was hij de op 14 na grootste diamant ooit gevonden. 

Hij werd in 2006 op een veiling in Antwerpen verkocht voor iets meer dan 10 miljoen euro. Uit de ruwe diamant werden 26 diamanten gekliefd en geslepen, goed voor in totaal 224 karaat. De grootste daarvan was een peervormige diamant van 76,4 karaat (foto onder),  de kleinste een ronde briljant van 0,55 karaat. 

De grootste geslepen diamant die uit de "Lesotho Promise" werd gehaald, een peervormige diamant van meer dan 76 karaat , zo'n 15 gram.

Meest gelezen