Opnieuw recordomzet voor veiling Hoogstraten

Coöperatie Hoogstraten, het bedrijf achter de Hoogstratense veiling, haalde in 2017 een omzet van 236 miljoen euro. Dat is 6,4 procent meer dan in 2016. "Die omzet is zowel het gevolg van toegenomen volumes als van een mooie prijsvorming bij aardbeien en tomaten", klinkt het.

De aardbeien kenden volgens de veiling een sterke start. "In de maand juli was er relatieve schaarste met torenhoge prijzen tot gevolg. In het najaar zagen we grotere producties, vooral later in het seizoen, waardoor we moesten wachten was tot midden december om terug op te verwachten prijsniveaus te komen. Met een volume van 32.000 ton en de op één na hoogste middenprijs ooit was het een goed seizoen."

Tomaten startten volgens de tuinbouwcoöperatieve het seizoen met uitstekende prijzen, deels door slecht weer in Spanje. "Ook de verdere omschakeling naar "specials" maakte dat de gemiddelde waarde van de tomaten sterk steeg. Voorts was er de afwezigheid van een echt langdurige malaise in de prijsvorming, wat maakt dat het tomatenjaar 2017 zonder meer een goed jaar mag genoemd worden."

Wat minder goede resultaten waren er voor de paprika, komkommer, asperges, kiwibessen en kersen: "Komkommer leed onder een chronisch lagere prijsvorming, asperges kenden een productie-explosie door het mooie weer en kiwibessen en kersen hadden zwaar te lijden onder de vorst van 18 en 19 april van het voorbije jaar."

In het algemeen zegt Coöperatie Hoogstraten tevreden te zijn. "De lijnen zijn uitgetekend: mooie volumes, hoogwaardige kwaliteit en goede relaties. De uitdieping ervan is de opdracht voor de komende jaren", klinkt het. De Coöperatie wil daarbij meer inzetten op digitalisering.

Meest gelezen