Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Paus Franciscus wil wonden zalven en helen in Chili en Peru

Paus Franciscus reist een week lang rond in Chili en Peru. Hij is dus op bezoek in zijn continent van afkomst, Zuid-Amerika. Maar een plezierreisje wordt het niet, wel integendeel. Vooral in Chili is de tegenstand groot.

Vanavond laat zal de Argentijnse paus landen in Chili, hij blijft dan op zijn continent van herkomst tot volgende week maandag. Franciscus is populair én mediageniek en wordt in veel kringen op handen gedragen, maar deze keer wordt het niet één groot applausrondje. Want in Chili is de tegenstand groot en is er veel kritiek op de Kerk.

Natuurlijk, ook in Chili is er de afkalving van het geloof en de secularisatie maar veel heeft te maken met Fernando Karadima: een priester die voor een immens schandaal in de Chileense Kerk heeft gezorgd. In 2011 -na een jarenlang onderzoek- zette het Vaticaan hem uit zijn functies na bewijzen van "seksueel en psychisch misbruik van minderjarigen". Hij moest zich "een leven van penitentie en gebed" leiden en voor de rest van zijn leven werd hem "verboden om wie dan ook spiritueel te begeleiden".

Karadima had veel invloed en had heel wat vooraanstande katholieken begeleid en geïnspireerd, onder wie vier latere Chileense bisschoppen. Maar hij had dus kinderen misbruikt en dat zorgde voor het grootste schandaal uit de geschiedenis van de Chileense Kerk. Nog altijd ligt de hele kwestie gevoelig en toen Franciscus in 2015 één van de volgelingen van Karadima, Juan Barros Madrid, tot bisschop wou benoemen, lokte dat veel protestacties uit.

Dit wordt geen gemakkelijke reis, maar wel een hele passionele en intense

Kardinaal Pietro Parolin
Videospeler inladen...

Niet vreemd dus dat Franciscus heel wat werk zal hebben in Chili (waar volgens een peiling maar 40 procent van de gelovigen achter de paus zou staan). Hij moet de wonden zalven en helen en de plooien gladstrijken. Iets wat Franciscus wel al vaker heeft moeten doen. En al vaker heeft de diplomaat-paus zo'n opdracht tot een goed einde gebracht.

Maar het protest is er. De voorbije dagen werden zelfs enkele kerken in de hoofdstad Santiago de Chile bekogeld met vuurbommen en de Mapuche roeren zich ook. Dat is een inheemse etnische groep uit Zuid-Chili, zeg maar de autochtone bewoners van de regio, een groep van zowat anderhalf miljoen indianen. De Mapuche voelen zich verdrukt en ondemocratisch behandeld én ze hebben opgeroepen tot protest naar aanleiding van het bezoek van de paus.

Maar hoe gespannen de sfeer ook is in Chili, de Argentijnse landgenoten van de paus trekken massaal naar hun buurland om de Heilige Vader te zien. Er worden zowat één miljoen Argentijnen verwacht want vreemd genoeg heeft de paus zijn thuisland nog altijd niet bezocht. Donderdag reist de paus door naar Peru, waar de sfeer iets minder gespannen zou zijn. Al treft de paus daar een land in politieke crisis. Dat gratie werd verleend aan oud-president Alberto Fujimori, veroordeeld wegens corruptie en misdaden, is vele Peruvianen in het verkeerde keelgat geschoten.
      
  Om het met de woorden van kardinaal Pietro Parolin, de nummer twee van het Vaticaan te zeggen: "Dit wordt geen gemakkelijke reis, neen, zeker niet, maar het wordt wel heel intens en passioneel. Maar de paus wil de autochtone volkeren een hart onder de riem steken in hun strijd tegen de armoede en de corruptie."  

Meest gelezen