Videospeler inladen...

Schepen Peeters: "Alles over Ghelamco Arena verliep 100 procent transparant"

De Gentse schepen van Financiën, Christophe Peeters (Open VLD), ontkent dat er enige onregelmatigheid zou zijn in de bouw of het beheer van de Ghelamco Arena in Gent. "We zullen halve waarheden en sensatiejournalistiek weerleggen met de juisten feiten en cijfers." 

Woensdag komt het boek "De Illegale Ghelamco Arena" uit. In een voorpublicatie beweert de auteur dat er grote fouten zijn gemaakt in de procedures om het stadion te kunnen bouwen.

Ook de VIP-lounge van het stadion, de Skybox, komt onder vuur te liggen. Het zou onduidelijk zijn hoeveel evenementen daar plaatsvinden die georganiseerd worden door het stadsbestuur en hoeveel die etentjes kosten aan de belastingbetaler. 

Volgens de Gentse schepen van Financiën, Christophe Peeters (Open VLD), is er echter niets aan de hand. "We hebben de Europese stresstest doorstaan. Denkt u echt dat dit zou kunnen mochten we niet de juiste procedures gevolgd hebben?", aldus Peeters in "De ochtend" op Radio 1. "Een private partner, VDK Bank, is partner van dit project. Zouden ze dat doen mocht het stadsbestuur sjoemelen?"

De auteur noemt zichzelf onderzoeksjournalist, hoewel hij nooit de moeite heeft genomen om ons, de rechtstreekse bronnen, te contacteren.

Christophe Peeters (Open VLD)

Het boek waarrond de heisa is ontstaan is nog niet gepubliceerd, maar volgens de schepen zal er ook niets aan het licht komen. "Alle procedures zijn honderd procent transparant verlopen", aldus Peeters.

Volgens Peeters is de auteur van het boek weinig geloofwaardig. "Hij noemt zichzelf onderzoeksjournalist, maar hij heeft ons nooit rechtstreeks gecontacteerd. Als je zelfs niet de moeite doet om de originele bronnen te raadplegen, hoe geloofwaardig ben je dan?"

Veeg uit de pan voor Siegfried Bracke

N-VA-gemeenteraadslid Siegfried Bracke was er snel bij om commentaar te geven op het stadsbestuur, naar aanleiding van het boek. Bracke neemt ontslag uit het bestuur van het stadion omdat hij met het dossier "niets meer te maken wil hebben".

Hij krijgt daarover een veeg uit de pan van Peeters. "Alle beslissingen over het stadion zijn unaniem goedgekeurd in de gemeenteraad, ook door Bracke dus", klinkt het.

"Meer zelfs: Bracke zat in het bestuur van de cvba Arteveldestadion. Hij is altijd op de hoogte gebracht van de plannen om de Skybox te gebruiken met het stadsbestuur."

"Gebruik van Skybox is volgens de regels"

Volgens Peeters is er niets mis met de manier waarop het stadsbestuur de VIP-lounge, de Skybox, gebruikt. "De stad heeft mee geïnvesteerd in het stadion, en daar staan enkele dingen voor in ruil. Op het einde van de rit zal AA Gent 12,5 miljoen euro meer terugbetalen dan dat er geïnvesteerd werd. Dit is dus een goede zaak voor de Gentenaar."

"Die Skybox gebruiken we inderdaad om af en toe mensen uit te nodigen. Als belangrijke investeerders Gent bezoeken kunnen we ze uitnodigen voor een lunch, dat doen we in de Skybox. We zijn ook fier dat we die kunnen tonen. Maar dit is dus allemaal volgens de afspraken die in het begin zijn gemaakt en in volledige transparantie. Zo'n lunch bestaat ook niet uit een oesterbanket of dergelijke." 

Videospeler inladen...

CD&V "eist duidelijkheid"

CD&V-gemeenteraadslid Veli Yüksel zegt in De Morgen dat hij "volledige transparantie" eist. Hij geeft het stadsbestuur een ultimatum: als hij volgende week geen duidelijkheid krijgt over het stadiondossier zal hij "een onderzoekscommissie eisen". Het stadsbestuur had echter al laten weten vrijdag, eens het boek gepubliceerd is, met alle nodige documenten naar buiten te komen.

Meest gelezen