Videospeler inladen...

Rajoy: “Met Puigdemont aan het roer blijft Catalonië onder voogdij van Madrid”

“Indien de separatistische minister-president van Catalonië Carles Puigdemont probeert zijn regio vanuit ballingsoord Brussel te besturen, zal Catalonië onder voogdij van Madrid blijven staan.” Die waarschuwing heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy gelanceerd.

De Spaanse premier Rajoy, leider van de conservatieve Partido Popular (PP), wil dat de minister-president van Catalonië Carles Puigdemont zijn mandaat, zijn hernieuwde verkiezing tot minister-president van Catalonië, "fysiek" opneemt, ter plaatse dus.

“Zo niet, blijft artikel 155 van de grondwet van kracht”, aldus Rajoy. Dat artikel geeft Madrid de toestemming om de regio onder voogdij te plaatsen. Dat is al het geval sinds 27 oktober.

Grootste Catalaanse separatistische partij is "illegaal gefinancierd”

Ook heeft een rechtbank in Barcelona beslist dat de partij van Puigdemont en Artur Mas, de Democratische Convergentie van Catalonië (CDC), illegaal gefinancierd is.

“De CDC heeft minstens 6,6 miljoen euro ontvangen van de Spaanse groep BTP en Ferrovial in ruil voor de gegarandeerde toewijzing van een zekere hoeveelheid openbare werken", staat in de beslissing te lezen. 

De commissies ter waarde van 4 procent passeerden via het Muziekpaleis in Barcelona, waarvan de verantwoordelijken een celstraf hebben gekregen voor het verduisteren van 23 miljoen euro tussen 2000 en 2009.     
Het in 2009 uitgebroken schandaal voedde verdenkingen van corruptie tegen de nationalistische partij die de regio decennialang heeft bestuurd en die in 2012 is beginnen ijveren voor onafhankelijkheid van Catalonië.

Meest gelezen