RTBF-radiopresentator zet stap opzij na pijnlijke vraag over verkrachting

Benjamin Maréchal, presentator van RTBF-radio VivaCité, is voorlopig niet meer te horen op de RTBF. In zijn programma "C’est vous qui le dites" vroeg hij aan de luisteraars "of een vrouw kan klaarkomen als ze wordt verkracht". Luisteraars, de omroep en de politiek protesteren.

In de radio-uitzending van vrijdag ging het over een uitspraak op de Franse televisie, de avond ervoor. Daar was voormalig porno-actrice Brigitte Lahaie te gast, die samen met Catherine Deneuve een brief had ondertekend waarbij ze het recht van mannen om vrouwen “lastig te vallen” verdedigen, en kanttekeningen zetten bij de #MeToo-beweging. 

Lahaie zei op de Franse tv dat vrouwen bij een verkrachting kunnen klaarkomen: “On peut jouir lors d'un viol.” Daarna excuseerde ze zich, maar er stak een storm van protest op in Frankrijk. ’s Anderendaags stelde Benjamin Maréchal de vraag aan de Belgische luisteraars: “Kunnen vrouwen klaarkomen tijdens een verkrachting?”.

Politiek "not amused"

De Waalse minister van Media Jean-Claude Marcourt noemt de uitzending onaanvaardbaar. Zijn collega van vrouwenrechten Simonis valt hem bij op Twitter. Er kwamen meerdere klachten binnen bij de Hoge Audiovisuele Raad. 

De RTBF excuseert zich bij al wie zich gekwetst voelt en herhaalt dat verkrachting een strafbaar misdrijf is. De uitzending heeft het programma en de omroep in diskrediet gebracht, geeft de RTBF toe. 

Benjamin Maréchal stopt nu met presenteren; dat kondigde hij vanmorgen zelf aan op de radio; hij gaat zich achter de schermen met een nieuw programma bezighouden, en het is zijn sidekick die “C’est vous qui le dites” overneemt. Het programma loopt al tien jaar, en geregeld was er hommeles door zijn populistische toon bij pijnlijke onderwerpen. 

Meest gelezen