Code geel: rukwinden en stevige buien op komst

Het KMI waarschuwt de komende uren met code geel, zowel voor neerslag als voor rukwinden tot 80 en 90 km/u. Mogelijk hebben die weersomstandigheden invloed op de avondspits en op de ochtendspits van morgen. "Maar het gaat zowel qua neerslag als wind om beheersbare waarden", aldus het KMI.

Vanaf vanmiddag 13 uur tot vanavond 23 uur geldt in het hele land code geel voor de wind. "Die code roepen we uit wanneer we rukwinden verwachten tussen de 80 en 100 km/u. Dat voel je wel, maar het zijn beheersbare waarden", legt David Dehenauw van het KMI uit. "Boven de 100 km/u geven we code oranje, en boven de 130 km/u wordt dat code rood. Het gaat dan niet om de gemiddelde windsnelheden, maar om de uitschieters die gemeten worden."

Voor vandaag wordt er in het hele land 5 tot 6 beaufort voorspeld. "Ook morgen zal het met 4 tot 5 beaufort en rukwinden tot 70 km/u nog stevig waaien." Op bepaalde plaatsen in ons land worden er maatregelen genomen: zo blijven alle Brusselse parken voorlopig dicht.

Ook qua neerslag waarschuwt het KMI vanaf 16 uur vanmiddag tot 8 uur morgenvroeg met code geel. "Op sommige plaatsen verwachten we tot 25 liter regen per vierkante meter op minder dan één dag tijd. Veel, maar niet onoverkomelijk veel. Die neerslag zal vooral vallen in het zuiden van ons land, in de provincies Namen en Henegouwen, en in de vallei van de Semois. Zowel vannacht als morgenvroeg zal het nog stevig regenen, ook in Vlaanderen. Overstromingen hoeven we waarschijnlijk niet te verwachten."

Wat betekent dat voor de spits?

Guur weer heeft meestal gevolgen voor het verkeer. "Regen in combinatie met wind: dat laat zich inderdaad voelen op de weg", zegt Dehenauw. "Automobilisten mogen een moeizamere avondspits verwachten. Tijdens de ochtendspits morgenvroeg zal het regenen, meer in Wallonië dan in Vlaanderen. De temperaturen zijn wel ruimschoots positief, dus van gladheid is er geen sprake. De wind houdt zich morgen iets meer gedeisd, met rukwinden tot 50 à 60 km/u."

En de komende dagen? Winterse neerslag

Morgen wordt een wisselvallige dag, met een stevige westen- tot zuidwestenwind. In Vlaanderen vallen er geregeld buien, in de Ardennen wordt er sneeuw of smeltende sneeuw verwacht. Woensdag blijft de lucht instabiel. In de voormiddag kan het soms stevig regenen. In de Ardennen wordt er opnieuw sneeuw verwacht. Elders in het land is dat regen of smeltende sneeuw. De maxima zijn nipt positief.

Donderdag wordt er onstuimiger weer verwacht. In de Ardennen wordt opnieuw winterse neerslag verwacht. In de loop van de dag wordt het overal droger. De wind waait de hele dag krachtig, tot mogelijk stormachtig aan de kust. Er worden rukwinden tot 90 km/u en meer verwacht. Ook vrijdag waait het nog stevig en zijn er winterse buien mogelijk in het hele land. Voor de Ardennen wordt er opnieuw wat sneeuw voorspeld.  

Meest gelezen