SP.A en Open VLD in Evergem samen naar de kiezer

In Evergem, in Oost-Vlaanderen trekken SP.A en Open VLD samen naar de kiezer op 14 oktober. Met een paarse lijst willen ze de meerderheid van CD&V en N-VA breken en zelf meebesturen in Evergem.

Het was een verrassing van formaat afgelopen weekend in politiek Evergem. Open VLD en SP.A kondigden aan dat ze zullen samenwerken voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Ze haalden zes jaar geleden elk 10% van de stemmen, en hebben nu samen 5 zetels in de gemeenteraad.  

Door samen te werken hopen ze dat ze kunnen doorgroeien en de meerderheid van CD&V en N-VA kunnen breken. Op die manier willen ze meebesturen. De huidige meerderheid gaat voluit voor een verlenging van haar mandaat, maar door de paarse lijst is dat dus niet meer zeker.

SP.A en Open VLD maken geen kartellijst, zeggen ze. Het wordt wél een samenwerking zegt Vicky Van Hyfte van Open VLD: "Het zal moeilijk zijn om de meerderheid te breken, als we elk apart opkomen.  De winnende partij zal liever samenwerken met één andere partij dan met twee partijen."

"Als we samen aan belang kunnen winnen, dan kan de winnende partij niet om ons heen om een meerderheid te maken. En ook voor de kiezers staat het al op voorhand vast wat ze kunnen verwachten."