Speel eens met uw rentevoeten: nieuw museum Nationale Bank van België geopend

Geld in al zijn facetten: daar draait het om in het nieuwe museum van de Nationale Bank van België. Van de schelpen waarmee Stanley in Congo betaalde tot interactief met de rentevoeten spelen.

Schelpen uit Congo

Het museum van de Nationale Bank is een van de oudste in zijn soort in Europa, maar nu is het helemaal vernieuwd, in een statig 19e-eeuws gebouw aan de Warmoesberg in Brussel, waar vroeger de bibliotheek van de bank in zat. U kunt er originele en zelfs nooit uitgegeven bankbiljetten bekijken en andere historische voorwerpen: het aandeel dat de Franse schrijver Victor Hugo ooit bezat van de bank, of de schelpen waarmee ontdekkingsreiziger Stanley betaalde in Congo.

Interactief

“We willen als Nationale Bank dicht bij de samenleving staan en onze werking uitleggen,” zegt gouverneur Jan Smets. “Onze rol is geëvolueerd: naast het enige instituut dat geld mag uitgeven, zijn we ook bevoegd voor het inflatiebeleid en sinds de bankencrisis ook voor de controle op de banken.”

Het museum is interactief.  “Je kunt zelf gouverneur spelen, je kan kijken hoe de economie draait, hoe prijzen evolueren en op grond daarvan beslissen om rente te verhogen of te verlagen,” zegt Smets. 

Schelpen van de Noordzee

In het nieuwe museum wordt ook getoond hoe kinderen aan het Belgische strand papieren bloemen maken en die verkopen voor schelpjes. Daarover klinkt gouverneur Smets nostalgisch:

Die heb ik als kind nog verkocht op het strand van Bredene. Het leert veel over de werking van geld en over koopkracht.

Het museum van de Nationale Bank is gratis en richt zich vooral naar scholen.

Meest gelezen