Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Zeker 38 doden bij dubbele bomaanslag in centrum Bagdad

In de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn tientallen mensen omgekomen bij een dubbele bomaanslag. Twee zelfmoord­terroristen brachten een bomgordel tot ontploffing op een plein in het centrum van de stad. Er zijn zeker 38 doden. Meer dan 100 mensen raakten gewond.

De terroristen sloegen toe in volle ochtendspits op het centraal gelegen Tayran-plein, waar traditioneel veel bouwvakkers verzamelen die op zoek zijn naar werk. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist, maar lijkt te wijzen in de richting van IS, dat de afgelopen jaren veel soortgelijke aanslagen pleegde in Irak.

De zware aanslag op een belangrijk kruispunt schokt de inwoners van Bagdad, want sinds IS grotendeels uit Irak is teruggedrongen, is het aantal aanslagen sterk gedaald.  

"Mensen verkeren in de veronderstelling dat de strijd tegen IS gestreden is, maar met aanslagen als deze geeft IS de boodschap dat ze nog altijd aanwezig is", zegt de directeur van het House of Iraqi Expertise Foundation, een Iraakse ngo die zich bezighoudt met veiligheid en wederopbouw, aan de nieuwszender Al Jazeera.

De veiligheidsdiensten hebben er al op gewezen dat sommige cellen van IS nog altijd actief zijn en aanslagen kunnen plegen.

De aanslag op het Tayran-plein is al de tweede in drie dagen in Bagdad. Zaterdag vielen verschillende doden en gewonden bij een zelfmoordaanslag vlak bij een controlepost van de veiligheidsdiensten.

Meest gelezen