Toestand VUB-prof Djalali gaat sterk achteruit: "Mentaal was hij al gebroken, nu takelt hij ook fysiek af"

Ahmadreza Djalali, de Iraanse gastdocent van de VUB die in Iran ter dood is veroordeeld, is ernstig ziek. Dat zegt zijn advocaat Zouhaier Chihaoui. Medische zorg wordt hem geweigerd. "Zijn toestand is levensbedreigend, niet zozeer omdat de doodstraf is uitgesproken, maar doordat de detentie-omstandigheden zo ernstig zijn."

Ahmedreza Djalali is in Iran ter dood veroordeeld wegens spionage, in wat de Verenigde Naties een schijnproces noemen. Hij zit al bijna twee jaar in de gevangenis. "Hij staat al die tijd onder zware psychologische druk en is mentaal gebroken", zegt zijn advocaat. "Maar hij takelt nu ook fysiek af".

De slechte gezondheidstoestand kwam aan het licht door een foto, waarop een sterk vermagerde en bleke Djalali te zien is. Volgens zijn advocaat is hij tien kilo vermagerd en ernstig ziek. Een diagnose is niet gesteld, want Djalali krijgt geen toegang tot medische zorg.

Geen toegang tot medische zorg

"We hebben meermaals gevraagd om hem over te brengen naar het ziekenhuis, maar dat wordt steevast geweigerd door de rechter die hem veroordeelde tot de doodstraf", zegt zijn advocaat. "Als hij niet snel medische zorg krijgt, vrees ik dat hij heel waarschijnlijk binnenkort zal overlijden, nog voor hij wordt terechtgesteld."

De advocaat roept de EU op om de druk op Iran op te voeren. "Ik denk dat het antwoord vooral van Europa zal moeten komen. Doe het nu, liever dan morgen."

Meest gelezen