Voor het eerst thermofoto's in Mechelen

In Mechelen zijn het voorbije weekend voor de allereerste keer thermofoto's genomen van de daken. Dat zijn warmtegevoelige foto's waarop de stad kan zien of de daken goed geïsoleerd zijn. Op die manier wil de stad Mechelen zijn klimaatimpact beperken.

De thermofoto's worden vanuit een vliegtuig gemaakt. Het moet 's nachts gebeuren, het moet koud zijn, én het moet helder weer zijn. Bovendien moeten de inwoners van de huizen op datzelfde moment de temperatuur onder hun dak meten. Daar heeft de stad 650 vrijwillige gezinnen voor gevonden.

"Dit weekend lagen de kaarten in eerste instantie goed, maar op het laatste moment zijn er wolken gekomen, waardoor we maar de helft van ons grondgebied in kaart hebben kunnen brengen", vertelt schepen van Energie Marina De Bie (Groen). "Nu is het even afwachten of er zich de komende weken nog nieuwe momenten aanbieden."

De stad Mechelen wilde de thermofoto's eigenlijk vorig jaar al maken, maar ook toen was het weer een spelbreker.

Meest gelezen