Waarom vlogen Russische bommenwerpers boven de Noordzee?

Twee Belgische F-16’s zijn uitgerukt om twee Russische bommenwerpers te onderscheppen die voor de kust van Nederland vlogen. De Belgische piloten voerden een visuele identificatie van de Russische toestellen uit. Maar waarom vlogen die Russische bommenwerpers boven de Noordzee? En hoe uitzonderlijk is dat?

De twee Belgische gevechtsvliegtuigen stegen rond 11.21 uur op vanop de basis van Florennes voor een spoedinterventie. Op vraag van de NAVO rukten ze uit om twee Russische militaire toestellen te onderscheppen boven de Noordzee. 

De Belgische F-16-piloten konden de Russische toestellen visueel identificeren. Het ging om twee "Black Jack" Tu-160 Tupolev-bommenwerpers. De F-16's volgden de Russische toestellen, tot twee Typhoon-vliegtuigen van de Britse luchtmacht de opdracht overnamen.

Taak Belgische F-16’s

Het reageren op mogelijke schendingen van het Benelux-luchtruim is een van de taken van de Belgische Luchtcomponent en de Koninklijke Luchtmacht van Nederland, zo zegt Defensie. De gevechtsleiding houdt daarvoor het luchtruim continu in de gaten. De Belgische luchtmacht heeft de opdracht vorige week overgenomen van de Nederlanders. En dat blijven ze doen tot en met augustus. 

(Lees verder onder foto.)

AP2008

Russische bommenwerpers boven de Noordzee

Het is vrij uitzonderlijk dat zulke Russische toestellen vlak bij ons luchtruim vliegen. Er zijn verschillende mogelijkheden voor, maar wellicht willen de Russen de waakzaamheid van "de tegenstander" testen. Meer bepaald die van de NAVO. Hoe snel wordt er gereageerd? Dát is de vraag. 

En ook het radarsysteem van de NAVO wordt op die manier getest. "Stel dat de Russen naar Syrië willen vliegen, dan willen ze weten hoe snel hun signaal op de radars wordt opgepikt", zegt VRT-defensiespecialist Jens Franssen. "Je kan de actie dus best bekijken als een test of als een uitdaging van de NAVO."

Je kan de actie van de Russen het beste bekijken als een test of als een uitdaging van de NAVO.

Jens Franssen

Rusland wordt agressiever

Het is duidelijk dat Rusland zich de laatste drie à vier jaar veel agressiever gedraagt. “Je merkt dat ook op zee”, weet Franssen. "Vroeger voeren de Russische schepen erg noordelijk, langs de Schotse Shetlandeilanden in de Atlantische Oceaan. Nu varen de Russen rechtstreeks door het Kanaal."

De Russen mogen dat ook doen. “Maar als ze door Internationale wateren varen voor de Nederlandse kust, stuurt Nederland een patrouille. Varen ze voor de Belgische kust, dan doet België dat. Dat doen ze om de Russische schepen te volgen en te identificeren."

NAVO rukt op naar Russische grens

De toegenomen Russische agressiviteit is wellicht deels te wijten aan de verschuiving van de NAVO-grens, die steeds dichter tegen Rusland komt te liggen. De grens ligt nu aan de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen, vanwaar ook de NAVO de militaire druk op Rusland opvoert.

Zo liggen de nieuwe radars van het  “Westerse antiraketschild” van de NAVO bijvoorbeeld in Polen, dichtbij de Russische grens. Daar wordt Rusland zenuwachtig van.

Het Kremlin beschouwt het oprukken van het Noord-Atlantische Bondgenootschap tot aan de Russische grenzen als een poging van het Westen om de Koude Oorlog opnieuw op te warmen. 

Meest gelezen