THE ASSOCIATED PRESS2013

Wat moet u doen als u slachtoffer wordt van racistische opmerkingen op sociale media?

Miss België Angeline Flor Pua kreeg na haar verkiezing heel wat beledigingen te verwerken omdat ze Filipijnse roots heeft. Maar wat kan u ondernemen als u zelf het slachtoffer bent van haatdragende of discriminerende uitlatingen op sociale media? We lijsten het even voor u op. 

1. Rapporteer een haatboodschap

Eerst en vooral: onderneem zelf actie en rapporteer een haatdragend bericht bij het sociale medium in kwestie, zoals Facebook of Twitter. Zij kunnen discriminerende berichten offline halen, maar dit gebeurt enkel als een gebruiker hier expliciet om vraagt. Indien nodig kunnen Facebook en Twitter zelfs beslissen om een profiel te blokkeren. En niet onbelangrijk: een bericht rapporteren kan volledig anoniem. 

Volgens Bram Sebrechts van het gelijkenkansencentrum Unia is dit het krachtigste signaal dat iemand kan geven. "De trend is dat Facebook steeds sneller dergelijke meldingen bekijkt en aanpakt. En dan gaat het zowel om meldingen van Unia, als van particuliere surfers zoals u en ik. Blijft een post er toch op staan? Laat het Unia dan weten, wij bekijken wat we kunnen doen."

Daarnaast kan u aan de verantwoordelijken van een internetpagina vragen om een specifieke commentaar te verwijderen die op een forum gepost werd. Zij kunnen niet enkel een bericht offline halen, maar ook gebruikers waarschuwen of hen blokkeren van het forum.   

2. Reageer zelf op een haatdragend bericht

Wie zich daar goed bij voelt, kan op sociale media zelf laten weten dat hij of zij zich niet kan vinden in de inhoud van een uitspraak in een post. "Zo kan u als surfer zelf tegengas geven en laten zien dat een diverse samenleving geen probleem is," zegt Sebrechts. Om een bericht kracht bij te zetten, is het aan te raden om feiten uit betrouwbare bronnen aan te halen ter verdediging. Belangrijk: hou het vooral rustig in uw boodschap. U kan ook onrechtstreeks reageren door een positief verhaal over hetzelfde thema via sociale media te delen. Dit kan ook als u niet persoonlijk het slachtoffer bent van haatboodschappen. 

3. Bekijk mogelijke juridische stappen

Door de vrijheid van meningsuiting zijn heel wat uitspraken wettelijk gezien geen probleem, ook al komen deze soms kwetsend over. Maar aan de vrije meningsuiting zijn wel grenzen, waardoor een uitspraak strafbaar kan worden. Het gevolg is dat u in sommige gevallen juridische stappen kan zetten tegen een discriminerende boodschap. 

Maar wanneer kan dit? Er zijn verschillende wettelijke bepalingen die welbepaalde uitspraken verbieden. Zo is het strafbaar om iemand doelbewust aan te sporen tot discriminatie, haat of geweld tegen anderen. Het kan dan gaan om discriminatie op grond van leeftijd, seksuele geaardheid, geloof, enzoverder. Maar evengoed om racisme op grond van bijvoorbeeld ras, afkomst, huidskleur, nationaliteit. In feite komt het erop neer dat de twitteraar of facebookgebruiker wil dat u uitvoert wat hij in het openbaar geschreven heeft. Daaronder vallen ook digitale berichten op Facebook. 

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Volgens Sebrechts is het niet eenvoudig om dit hard te maken voor de rechter. "Zo moet er een bijzonder opzet bewezen worden. Het moet dus doelbewust gebeuren. Er zijn er heel wat mensen die incidenteel een bericht posten - wat natuurlijk ook niet goed te praten valt. Daarnaast blijft de gerechtelijke uitkomst heel onzeker. Door Facebook of Twitter zelf te contacteren of een gefundeerde tegenreactie te posten, bereik je daarom meer." 

Wie een klacht wenst in te dienen, kan dit zelf doen, of kan een beroep doen op de expertise van Unia. Meer informatie is terug te vinden op hun website

Meest gelezen