Al bijna 1 op de 2 verkochte fietsen is elektrisch

Van de nieuwe fietsen die in ons land verkocht worden, is bijna 1 op de 2 een elektrische fiets. Dat blijkt uit de jaarlijkse bevraging die het fietsevent Velofollies in Kortrijk organiseert bij de Belgische fietshandelaars.

485.168 fietsen zijn er in 2017 verkocht in ons land, een stijging met bijna 2 procent. 45 procent daarvan zijn elektrische fietsen. Het is een trend die al enkele jaren aan de gang is. In 2015 hadden elektrische fietsen een marktaandeel van 33 procent, in 2016 was dat opgelopen tot 39 procent.

De verhoudingen zagen er het afgelopen jaar zo uit:

  • E-bike: 45 procent
  • Stadsfiets: 23 procent
  • Racefiets: 11 procent
  • Mountainbike: 10 procent

Vooral damesfietsen gingen vorig jaar vlot over de toonbank. Ze vertegenwoordigen 63 procent van de verkoop tegenover 37 procent voor de mannen. En opmerkelijk: bij vrouwen is het aandeel elektrische fietsen groter dan bij de mannen.

Het is de standaard elektrisch fiets, met ondersteuning tot 25 km per uur, die veruit het meest verkocht wordt. De speedpedelecs, met ondersteuning tot 45 km per uur, vinden momenteel nog niet echt doorgang naar het grote publiek. De e-mountainbike steekt wel de neus aan het venster.

Het prijskaartje van een elektrische fiets steeg met zowat 3 procent. De gemiddelde aankoopprijs bedraagt nu 2.325 euro. Goedkoop is het dus niet. Maar er zijn natuurlijk grote verschillen afhankelijk van het merk en het type.

Velofollies vindt plaats van vrijdag 19 tot en met zondag 21 januari in Kortrijk Xpo.  

Meest gelezen