Artsen waarschuwen: "Je nies inhouden kan schadelijk zijn, doe het niet!"

Een Britse man werd opgenomen met een scheurtje in het slokdarmhoofd. De oorzaak? Hij had zijn nies ingehouden. Enkele artsen van het Universitair Ziekenhuis van Leicester in Groot-Brittannië hebben daarop een rapport gepubliceerd om te waarschuwen voor de gevaren bij het inhouden van je nies. 

Een 34-jarige Brit werd enkele maanden geleden opgenomen in het ziekenhuis in Leicester met zwellingen in de nek en ook zijn stem klonk anders. De man had enkele uren voordien een nies ingehouden door z’n neus dicht te knijpen en mond te sluiten. Op het moment zelf was er niks aan de hand, maar even later kreeg de man keel- en nekpijn en besloot hij naar de spoedafdeling te gaan. 

Na een onderzoek van de spoedarts, bleek dat er een scheurtje zat in het slokdarmhoofd of de farynx van de man. Dat is het bovenste deel van het ademhalings- en spijsverteringsstelsel en ligt vlak na de neus en mond, net voor de slokdarm. 

Een gescheurde farynx komt vooral voor bij zware ongevallen zoals een auto-ongeluk of bij een verwonding door een mes of een kogel. Het is heel uitzonderlijk dat een scheurtje wordt veroorzaakt door een krachtige nies. 

De zwelling in de nek is ontstaan doordat er lucht ontsnapte via het scheurtje. Gelukkig was het klein genoeg en moest de man niet geopereerd worden. Hij moest wel in het ziekenhuis blijven ter observatie en kreeg er antibiotica en voeding via een sonde. Na een week was het scheurtje voldoende hersteld en mocht de man het ziekenhuis verlaten. 

De artsen die de man behandelden hebben nu een rapport gepubliceerd over het voorval en waarschuwen in het document voor de vele gevaren bij het tegenhouden van een nies. Zo kan bijvoorbeeld ook het trommelvlies beschadigd raken en een eventueel hersenaneurysma barsten. 

De artsen raden aan om gewoon luidop te niezen. Als je geen zakdoek bij de hand hebt, is het hygiënischer om in de elleboogholte te niezen, dan in je handpalmen. 

Meest gelezen