Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Belangrijkste separatistische partijen in Catalonië akkoord om Puigdemont als leider te blijven steunen

De belangrijkste separatistische partijen in Catalonië hebben een akkoord bereikt over de benoeming van Carles Puigdemont als leider van de nieuwe Catalaanse regering. Puigdemont verblijft momenteel nog in ballingschap in België en riskeert bij een terugkeer naar Spanje gearresteerd te worden.

De twee belangrijkste onafhankelijkheidsgezinde partijen, het door Puigdemont opgerichte Junts per Catalonia, en het linkse Esquerra Republicana de Catalunya, beslisten dat Carles Puigdemont hun kandidaat is aan het hoofd van de Catalaanse regering. Het separatistische kamp had bij de regionale verkiezingen van 21 december zijn meerderheid in het parlement vergroot.     

Puigdemont verblijft momenteel in ons land en riskeert bij een terugkeer naar Spanje gearresteerd te worden. De Spaanse premier Mariano Rajoy had eerder nog gewaarschuwd dat Catalonië onder voogdij van Madrid zal blijven als Puigdemont probeert zijn regio vanuit Brussel te besturen. 

Het Catalaans parlement komt morgen voor het eerst sinds de verkiezingen samen voor een constituerende zitting.

Meest gelezen