Video player inladen...

Brandweercommandant over explosie Antwerpen: "Situatie bij onze aankomst was bijna apocalyptisch"

"In het stedelijk gebied is de explosie op de Paardenmarkt de zwaarste interventie die ik ooit heb meegemaakt." Dat heeft de Antwerpse brandweercommandant Bert Brugghemans verteld in "Van Gils en Gasten". Samen met Jan Beeldens van de Civiele Bescherming en Patrick Van Hoof en zijn speurhond Bodi was hij vanaf het eerste moment bij de hulpactie betrokken. Hij looft daarbij ook de jongeren uit de buurt: "We zien dat meer en meer terugkomen: de jongere generatie is heel sociaal en helpt elkaar graag."

Rond 21.30 uur maandagavond, meteen na de explosie op de Paardenmarkt, kreeg zowel de politie als de brandweer tientallen oproepen. "Op zo'n moment weten we: dit is echt erg", zegt Brugghemans daarover. Meteen werd een grote massa mensen vanuit verschillende diensten uitgestuurd. 

"Eenmaal ter plaatse hebben we meteen beslist om een rampenfase af te roepen. Dan komt ook de Civiele Bescherming ter plaatse." Die laatste is noodzakelijk voor de zoektocht naar slachtoffers, waar ook speurhonden zoals Bodi bij worden ingezet. Die honden zoeken dan in het puin naar overlevenden. "Ze zoeken daarbij niet op kledingstukken, maar wel op huidschilfers", zegt Patrick Van den Hoof -die zijn stem op de site van de Paardenmarkt verloor door de stress en de koude. Bij levende personen vernieuwt de huid zich steeds opnieuw, die huidschilfers verspreiden zich dan met de wind en kunnen zo worden opgemerkt door de honden.

Er waren meteen 7 mensen die we konden redden

"De situatie was bijna apocalyptisch toen we aankwamen", gaat Brugghemans voort. "Toch waren er meteen zeven mensen die we konden redden. Vier van hen konden we makkelijk bereiken. Daarna hoorden we tijdens een stiltemoment -waarbij onder meer alle motoren worden stilgelegd, de stemmen van een moeder en een kind, en later ook van een vader." 

Maar op een bepaald moment komt men ook lichamen tegen. Hoe men daarmee omgaat? "Ik probeer eigenlijk altijd het positieve te zien", zegt Beeldens. "In eerste instantie gaan we mensen redden die nog in leven zijn, dat is onze belangrijkste taak daar. Maar als je lichamen tegenkomt, is het ook onze taak om de nabestaanden een antwoord te geven op hun vragen. Zij willen weten wat er met hun nabestaande is gebeurd."

Solidariteitsgolven zien we meer en meer, zeker als het gaat om jongeren

De hulpdiensten kregen gelukkig ook veel steun van de bewoners van de buurt, zo kwam er een enorme solidariteitsgolf op gang. "De eerste keer dat we dat in België gezien hebben was na Pukkelpop. We zien dat meer en meer terugkomen, zeker als het gaat om jongeren (de Paardenmarkt ligt vlak in de studentenbuurt nvdr.). Dat is een goede zaak: we hebben vannacht geen mensen moeten opvangen, ze helpen elkaar."

Meest gelezen