Brusselse taxi's blokkeren binnenstad

Boze taxichauffeurs houden op dit moment een langzaamaanactie in Brussel. De politie telde 175 taxi's. Sindsdien hebben een aantal Franse taxichauffeurs zich bij de actie aangesloten zodat ze nu met meer dan 200 zijn. Ze vinden dat het Brussels Gewest te weinig doet aan wat ze de valse concurrentie noemen van het onlinetaxiplatform Uber. De taxisector is streng gereglementeerd en Uber kan volgens de taxichauffeurs te makkelijk hun klanten inpikken.

Volgens Pierre Steenberghen van de taxifederatie zijn de taxichauffeurs boos: “Het is een symbolische actie. We gaan met een doodskist in een rouwstoet de Brusselse taxi symbolisch naar minister-president Vervoort rijden. Het is een begrafenis. We gaan heel traag naar het Brusselse parlement rijden.”

Naar eigen zeggen zouden de taxichauffeurs deze actie liever niet voeren: “Het is niet onze wens. Wij weten als taxichauffeur wat het is om vast te zitten in het verkeer”, zegt Steenberghen. "We hebben absoluut nood aan een goed taxiplan. In 2015 is minister Smet al met een taxiplan gekomen, maar dat was volledig onaanvaardbaar. Hij wilde toen de UberPop van particulier chauffeurs met hun eigen privéwagen legaliseren. Ondertussen heeft hij de situatie later verrotten, want een dienst als Uber heeft zich kunnen hervormen en werkt nu met zelfstandigen.

Wie vandaag in het centrum van Brussel moet zijn, moet dus rekening houden met verkeershinder door de actie van de taxichauffeurs. Officieel duurt de actie nog tot drie uur namiddag.  

Meest gelezen