Videospeler inladen...

Catherine de Zegher over de omstreden Russische schilderijen in Gent: “Ze blijven hangen”

De directeur van het Museum voor Schone Kunsten in Gent, Catherine de Zegher, zal de Russische avantgardekunst niet weghalen. Er is twijfel gerezen of de werken wel echt zijn. De Zegher vertrouwt op de band met de Russische eigenaars, die de kunst in bruikleen hebben gegeven.

Gisteren publiceerden tien kenners en kunsthandelaars een open brief in De Standaard, over de 26 Russische kunstwerken die sinds oktober in de vaste collectie van het MSK Gent zijn opgenomen. Ze betwijfelen of de werken echt zijn, omdat er weinig informatie over te vinden is. Het gaat om schilderijen van Malevitsj, Tatlin, Kandinsky en andere groten uit het begin van de 20ste eeuw.

Catherine de Zegher reageert in Terzake: “De werken blijven hangen. Het is ondoenlijk om elk in bruikleenwerk aan een chemische analyse te onderwerpen. Ik heb een vertrouwensrelatie met de eigenaars. En ik wil ook andere privé-verzamelaars motiveren om hun collecties te schenken of uit te lenen aan musea, zodat het wetenschappelijk onderzoek nog beter wordt.”

Die eigenaars, dat is een Russisch koppel dat in Brussel woont. Igor Toporovski (zie foto hieronder) leidde Terzake rond in het MSK. 

Als de werken niet authentiek waren, dan stond ik hier niet.

Toporovski ziet in de open brief en de kritiek een “aanval van de markt, waar er geen lammeren zijn, enkel wolven”. In die zin is hij niet verrast. Hij weerlegt dat hij zelf commerciële motieven heeft. “Ik wou de werken enkel laten zien om ze te laten bestuderen.” Het is er hem naar eigen zeggen niet om te doen om authenticiteit te “kopen” door de collectie in een museum te tonen.  Hij vindt het jammer dat nog geen enkele criticus naar Gent is gekomen.

Ik nodig elke twijfelende onderzoeker uit om te komen kijken.

Meest gelezen