foto Circus Katoen

Circus boomt in Vlaanderen

Tien jaar na het Vlaamse circusdecreet is de circussector dik tevreden. In Gent start het vijfdaagse festival “Smells like circus”.

“In Vlaanderen zijn we enorm goed bezig in het circus,” zegt Maarten Verhelst, van het Vlaamse Circuscentrum, en programmator van het festival “Smells like circus” in Gent. Dat heeft zeker te maken met de steun van de overheid. Tien jaar geleden werd een circusdecreet van kracht. “Overal waar er ondersteuning is, boomt het circus,” zegt Verhelst op Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Dat is in Frankrijk zo, maar ook bij ons."

Veel gezelschappen maken heel uiteenlopend circus in Vlaanderen, van straattheater tot uiterst artistiek. Ook de circusscholen voor kinderen doen het erg goed, “er is sprake van wachtlijsten,” volgens Maarten Verhelst.

Circus is een krachtige kunstvorm, ook omdat het vaak zonder woorden is. Je hoeft niet per se alles te verstaan.

Maarten Verhelst - Circuscentrum

"Smells like circus", waar de grens tussen circus, dans, performance en theater wordt verkend, loopt op verschillende locaties in Gent, met een tiental voorstellingen voor verschillende leeftijden. 

Meest gelezen