Dementerende vrouw vrijgesproken voor dood tienermeisje

In Brugge is een dementerende vrouw van 81 door de politierechter vrijgesproken voor de dood van een meisje van 16 uit Oudenburg. Zij raakte in 2016 verpletterd tussen een bank en een auto die plots vooruit was geschoten. De wagen was van een bejaarde man, hij had zijn dementerende vrouw in de auto achtergelaten. 

Ongeveer twee jaar geleden werd het 16-jarige meisje op de markt van Gistel verpletterd tussen een ijzeren bankje en een geparkeerde Mercedes die plots vooruit was geschoten. De wagen was van een 83-jarige man uit Middelkerke. Hij had zijn dementerende vrouw in de wagen achtergelaten met de sleutels op het contact.

Het Brugs parket besliste om de zaak te seponeren omdat de vrouw ontoerekeningsvatbaar was. Maar daar ging de moeder van het meisje niet mee akkoord. Ze diende een rechtstreekse dagvaarding in en bracht het koppel zelf voor de politierechter.

Vorig jaar stelde de politierechter twee deskundigen aan om de wagen én de geestestoestand van de vrouw te onderzoeken. Het verslag zorgde enkel voor twijfel. “De deskundige kon niet duidelijk uitmaken of de dementerende vrouw bij haar verstand was”, stelde Johan Platteau, de advocaat van de moeder. “Ze heeft wel degelijk nog heldere momenten en is volgens ons dus verantwoordelijk voor het ongeval.” Maar Marc Quatacker, advocaat van het koppel, interpreteerde het expertiseverslag anders. “Mijn cliënte kan niet meer praten en is zich zelfs niet bewust van wat er die fatale dag gebeurde. Een vrijspraak dringt zich volgens ons op.”

"Twijfel over geestesbekwaamheid"

De politierechter zei vanmorgen dat elke twijfel in het voordeel van de vrouw moet spreken. “De psychiater stelde vast dat de vrouw lijdt aan cognitieve deficiënties en verwardheid, waarbij de symptomen plots kunnen optreden. Er is dus minstens twijfel of zij op het moment van het ongeval geestes­bekwaam was.” Ook de echtgenoot van de vrouw werd vrijgesproken. “Hij kon niet voorspellen dat zijn vrouw de sleutel foutief zou omdraaien”, klonk het vonnis.

Platteau kan de uitspraak moeilijk vatten. "Ik ben zeer ontgoocheld. De feiten zijn duidelijk: de vrouw heeft ongewild een kind gedood. Bovendien, als een vrouw dementerend is, laat je die niet alleen achter met een sleutel in het contact. Ze hoefden niet zwaar gestraft te worden, maar het gaat hier wel om onopzettelijke slagen en verwondingen. Mogelijk ga ik in beroep."