Video player inladen...

Dokter: "Trump is kerngezond, doorstond ook met glans cognitieve test"

De Amerikaanse president Donald Trump is kerngezond en doorstond met glans een cognitieve test. Dat zegt de dokter die hem vorige week grondig heeft onderzocht. "Alle klinische data wijzen erop dat de president erg gezond is en gezond gaat blijven voor de rest van zijn presidentschap", zegt legerarts admiraal Ronny Jackson.

Afgelopen weekend al heeft het Witte Huis de gedeeltelijke resultaten van het medisch onderzoek van de president vrijgegeven. Nu kwam de onderzoekende arts zelf tekst en uitleg geven aan de pers.

De medische onderzoeken van Amerikaanse presidenten zijn normaal gezien routine en kunnen zelden op veel persaandacht rekenen, maar recent was er twijfel over de mentale gezondheid van Trump. De president verdedigde zich door te stellen dat hij een "stabiele genie" is, niet meteen de verdediging van iemand die mentaal stabiel is.

Bij de initiële gegevens die het Witte Huis had vrijgegeven, was te horen dat er geen grondig psychisch onderzoek was gebeurd. Legerarts Jackson laat nu weten dat de president -op vraag van Trump zelf- toch een korte cognitieve test heeft ondergaan. "Het gaat om een van de langere tests die mogelijk was", zegt de dokter daarover. "De president heeft de cognitieve test met glans doorstaan."

De cognitieve test bestond uit een 30-tal punten en duurde een 10-tal minuten. Een score van 26 op 30 wordt als normaal beschouwd. Trump haalde 30 op 30. "'De president staat mentaal scherp", zegt Jackson erover. Al geeft zo'n korte test natuurlijk niet het uitsluitsel dat een grondig psychisch onderzoek wel zou kunnen geven.

Jackson is overigens ook de legerarts die indertijd op regelmatige basis president Barack Obama onderzocht. Hij volgt Trump al sinds hij in januari vorig jaar de eed heeft afgelegd. "Ik heb geen enkele reden om aan zijn mentale gezondheid te twijfelen", zegt hij nog. "Had hij niet specifiek naar een cognitieve test gevraagd, dan had ik er geen gedaan."

Video player inladen...

Meest gelezen