President Macron wil geen nieuwe jungle in Calais

Calais, in het noorden van Frankrijk, is de voorbije jaren een springplank geweest naar Engeland, voor migranten en vluchtelingen die geen asiel wilden aanvragen. President Macron is er vandaag op bezoek om de toestand te evalueren. Hij trekt een duidelijke lijn tussen rechten en plichten. 

"Er komt geen nieuwe 'jungle' in Calais", zei President Macron toen hij op de middag de beleidsmakers en de ordediensten toesprak in de kazerne van Calais. "Wie zich nu ophoudt in Calais, in campementen in duinen of moerassen, in kraakpanden, zit vast. Het alternatief is duidelijk: opvangcentra waar ieders situatie wordt onderzocht, met de meeste aandacht voor  wie asiel wil aanvragen."  

Balans tussen openbare orde en menselijkheid

De Franse president moest tijdens zijn toespraak de plaatselijke overheid geruststellen. Zij zitten al jarenlang in een uitzichtloze situatie. De migranten die klaar staan om op vrachtwagens te springen zijn steeds driester geworden. Het ene kamp na het andere is ontmanteld maar steeds kwamen de migranten terug of kwamen er nieuwe bij. Het toerisme en de economie lijden eronder. Extreemrechts zwaait er al jaren de plak. 

President Macron prees het strenge handhavingsbeleid, al wees hij de politie er ook op dat ze sancties riskeren als ze zelf hun boekje te buiten gaan door bijvoorbeeld 's nachts ergens binnen te vallen of buitensporig veel geweld te gebruiken.   Maar ook de migranten moeten zich aan de wet houden.  "De orde van de Republiek is er voor iedereen. Ik kan niet aan goede burgers die elke dag gaan werken en  hun belastingen betalen uitleggen dat sommige anderen mogen leven in de wetteloosheid. "  

Er is de plicht om menselijk te zijn, maar  ook de plicht om de wet van de Republiek na te leven. 

Emmanuel Macron, president van Frankrijk

Vorig jaar waren er 115.000 pogingen om de haven of de kanaaltunnel binnen te dringen of op vrachtwagens te springen. Dat zijn 315 pogingen per dag. Macron wil daar door politieversterkingen nog strenger tegen optreden. Tegelijk wil hij de wat hij noemt "wanhopige migranten" een alternatief aanbieden. 

Het alternatief: asiel of vrijwillige terugkeer

Vanmorgen ging Macron luisteren naar hulpverleners en asielzoekers in een van de 3 registratiecentra in de streek, in Croisilles.  De medewerkers van dit CAEM (Centre d'accueil et d'examen des migrants) gaan op het terrein met tolken om de migranten en vluchtelingen ervan te overtuigen om asiel aan te vragen in Frankrijk. Dat is geen makkelijke klus, zegt een medewerkster. "Er is veel desinformatie door smokkelaars en sommige verenigingen. Die vertellen de mensen dat ze worden gearresteerd zodra ze zich melden." Vanuit het open centrum van Croisilles verdwijnt 70 procent van de inwoners al snel opnieuw in de clandestiniteit.  Macron beloofde een betere administratieve opvolging én een snellere asielprocedure.

Kan Macron de vicieuze cirkel doorbreken?

Het is de vraag of Macron de vicieuze cirkel in Calais kan doorbreken. Verschillende Franse beleidsmakers hebben hun tanden al stukgebeten op de situatie in Calais en omstreken. De 'jungle van Calais' werd in 2002 afgebroken door toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy. In 2009 liet hij als president het uit zijn voegen barstende nieuwe kamp met de grond gelijk maken. Zijn opvolger François Hollande deed hetzelfde in 2016 (zie foto). Toen zaten er na de vluchtelingencrisis al meer dan 7.000 mensen, vooral jongeren. De hygiënische omstandigheden waren er onhoudbaar en verschillende groepen raakten met elkaar in conflict. (lees verder onder foto)

AFP or licensors

Het belang van de Frans-Britse samenwerking

In 2003 sloten de Franse en de Britse regering het zogenoemde akkoord van Le Touquet. Daardoor kreeg de Britse politie de bevoegdheid om op Franse bodem grenscontroles te komen uitoefenen. Net voor het referendum over de brexit in 2016 beloofde Macron als minister van Economie dat als Groot-Brittannië de Europese Unie zou verlaten "de migranten niet langer in Calais zouden zijn". 

Bijna twee jaar later is de toon van Macron iets diplomatischer. Macron zou meer garanties en financiële verplichtingen willen van de Britten. Hij wil ook een betere samenwerking tussen de politiediensten én de Britten moeten helpen om het grote probleem van de niet-begeleide minderjarigen op een menselijke manier aan te pakken.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb is half november 2017 het pad al gaan effenen tijdens een bezoek aan zijn ambtsgenote Amber Rudd.  Donderdag gaan Macron en Collomb samen het Kanaal over voor nieuw topberaad met de Britten.  

Meest gelezen