Explosie in Antwerpen: wat weten we tot nu toe?

In Antwerpen zijn drie gebouwen ingestort na een explosie. Een viertal andere gebouwen raakten licht tot zwaar beschadigd. Twee personen zijn vanochtend dood teruggevonden onder het puin, daarnaast zijn er ook verschillende gewonden. Wat weten we tot nu toe?

Wat is er gebeurd?

Rond 21.30 uur maandagavond vond een explosie plaats in een gebouw aan de Paardenmarkt. Drie gebouwen zijn volledig ingestort, een viertal andere gebouwen raakten eveneens beschadigd. Over de oorzaak van de explosie is voorlopig niets bekend, maar terrorisme wordt alvast uitgesloten. De eerste vaststellingen van de branddeskundige wijzen op een gasexplosie, maar dat is nog niet volledig zeker. "Er is meer onderzoek nodig, voorlopig sluiten we nog niets uit."

De hele nacht en ochtend werd puin geruimd en gezocht naar eventuele slachtoffers. Twee mensen waren een tijdlang vermist, maar beide mannen werden dood teruggevonden onder het puin. Omdat er niemand meer vermist wordt, is de zoektocht naar eventuele bijkomende slachtoffers onder het puin stopgezet. Maar de hulpdiensten blijven wel voorzichtig puin ruimen, omdat ze voorlopig niets uitsluiten. Het opruimen van de brokstukken is iets over 17 uur gestopt. Morgen doen ze voort met aangepaste machines. 

Waar is het gebeurd?

De Paardenmarkt ligt aan de rand van het centrum van de stad Antwerpen en in een studentenbuurt. Er werd meteen een grote veiligheidszone ingesteld. In de loop van maandagnacht mochten de bewoners die binnen de veiligheidszone wonen, begeleid terug naar hun woningen. Voor de bewoners van een aantal specifieke panden die zwaar beschadigd zijn, wordt voor opvang gezorgd.

Wat weten we over de slachtoffers?

Vanochtend vroeg werden er twee dodelijke slachtoffers van onder het puin gehaald. Het gaat om een 39-jarige Belg - die in een van de getroffen panden woonde - en een 26-jarige Afghaan. Die laatste was een asielzoeker die hier een vast adres had. 

Eerder werden al 14 gewonden geteld. Vijf onder hen zijn zwaargewond, één persoon -een 34-jarige man- verkeert in kritieke toestand.

Het was een tijdlang onduidelijk of er nog meer eventuele slachtoffers onder het puin lagen. Vlak voor de middag werd die zoektocht stopgezet, maar reddingswerkers gaan omzichtig tewerk bij het verder ruimen van puin. "We weten dat er in die gebouwen al eens vaker bezoek komt, we weten niet of dat gisteren het geval was, dus we zullen geen risico's nemen."

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft via Twitter zijn steun betuigd, en kwam ook ter plaatse. Premier Charles Michel en koning Filip hebben kort na 14 uur een bezoek gebracht aan de plek. In aanwezigheid van burgemeester De Wever, gouverneur Cathy Berx en stedelijk rampenambtenaar Bart Bruelemans hebben ze kort met de reddingswerkers gesproken.

Meest gelezen