Geen ballonnetjes meer oplaten in Oostende?

"Stop met het oplaten van ballonnen!": die opmerkelijke oproep doet het stadsbestuur van Oostende. Bij feestelijke gelegenheden zoals kermissen worden er geregeld bundels heliumballonnen opgelaten. Maar Oostende vindt dat "slecht voor het milieu enniet diervriendelijk", aldus schepen van Leefmilieu Tom Germonpré (SP.A).

Het stadsbestuur van Oostende stuurt niet aan op een formeel verbod op het oplaten van ballonnen, maar ze wil de traditie wel sterk ontraden. Volgens schepen van Leefmilieu Tom Germonpré (SP.A) zijn ballonnen vooral slecht voor het milieu.

"We hebben gemerkt dat er op onze stranden vrij veel ballonnen aanspoelen. Het is een van de grote vormen van zwerfvuil en plasticvervuiling", legt hij uit. "Daarom willen we mensen vragen om geen ballonnen meer op te laten. Dieren kunnen bovendien verstrikt raken in de sierlinten aan de ballonnen, of stikken of sterven als ze de ballonnen opeten."

"Niet vervuilend, wel afbreekbaar"

Volgens ballonverkoper Luc Bertrand uit Vichte klopt de redenering van het stadsbestuur van Oostende niet helemaal. "Er bestaat een groot misverstand: ballonnen die worden opgelaten, bestaan niet uit plastic maar uit latex. Ze zijn dus volledig afbreekbaar in de natuur en niet vervuilend", zegt hij. "Zelfs als een dier zo'n ballon zou opeten, is dat niet gevaarlijk. In de Nederlandse stad Utrecht woedde eerder een gelijkaardige discussie, tot een politicus daar voor de ogen van de camera's zo'n ballon opat. En ja, hij leeft nog steeds."

"De klassieke ballonlintjes zijn wél vervuilend, maar als we weten dat ballonnen in de vrije natuur worden losgelaten dan gebruiken we milieuvriendelijk lint, dat bestaat uit strengen katoen die aan elkaar hangen met gelatine. Dat alternatief bestaat, dus vraag er gerust naar als je ballonnen aankoopt."

Meest gelezen