Getuige: "Het was als in een film: alles viel naar beneden"

Een werkneemster van het restaurant Primavera, een van de gebouwen die gisteren instortten, was aan het werk op het moment van de explosie: "Het was als in een film, alles viel naar beneden. Ik heb geluk dat ik nu kan praten of wandelen." 

De laatste klanten waren net vertrokken uit het restaurant en de vrouw was aan het opruimen: "Ik was de tafel aan het afvegen toen ik zag hoe het gebouw naar beneden stortte. Ik heb geroepen om de politie te bellen. Gelukkig was het restaurant op dat moment al leeg." Voor haar leek het een film: "Alles viel naar beneden. Ik heb geluk dat ik nu gewoon kan wandelen en praten."

Video player inladen...

"De voorzijdes van enkele gebouwen waren gewoon weggeveegd"

Jonas Verellen was aan het studeren op zijn kot voor zijn examen van vanochtend, toen hij rond 21.30 uur "een enorme knal" hoorde. "Dat was echt een enorme ontploffing. De ramen van mijn kot waren aan het trillen, het gebouw was echt aan het bewegen."

Zij die op het binnenplein van zijn kot aan het roken waren, vluchtten meteen naar binnen. Samen gingen ze vervolgens op straat uitzoeken wat er aan de hand was. "Toen we op de Paardenmarkt aankwamen, werd het duidelijk dat er een paar gebouwen die langs de achterkant grensden aan het gebouw waar ik op kot zit, waren ingestort. De voorzijdes van enkele gebouwen waren gewoon weggeveegd."

De hulpdiensten waren al massaal ter plaatse gekomen en waren bezig met het gebouw te onderzoeken. "Toen ik teruggekeerd was naar mijn kot, liepen brandweermannen al op en af om via mijn kot de achterkant van de getroffen gebouwen te bereiken."

"Het was overal aan het daveren. Je voelde dat echt heel hard"

Ook Emiel Tormans was aan het studeren toen hij plots een enorme knal hoorde. "Het was overal aan het daveren. Je voelde dat echt heel hard. Toen we naar buiten liepen, lag alles plat. Er was veel puin, allemaal brokstukken, een dak."

Lien Tevensen onthoudt vooral de grote knal. "Mijn eerste gedachte was dat de stellingen van de kerk waren gevallen. Met een paar kotgenoten zijn we naar buiten gegaan en zagen we dat het hele gebouw was ingestort, ik zag alleen maar puin. Mijn kot palmt aan de achterkant van het ingestorte gebouw."

Een andere student was op straat toen het gebeurde: "Toen ik naar links wilde afdraaien, is dat gebouw ontploft. Er was een enorme stofwolk en de hele straat lag vol glas."

Video player inladen...

Marie Ooms herinnert zich vooral hoe machteloos ze tegenover de situatie stond. "Er werd om hulp geroepen langs alle kanten", vertelt ze. "We zagen ook een man zitten bovenop het puin." 

"We vragen ons af of de werken er iets mee te maken hebben"

Wat de oorzaak van de ontploffing geweest is, is nog niet duidelijk. Maar een buurtbewoonster vraagt zich af of de werken in de buurt er iets mee te maken hebben. "Mijn man was thuis en heeft de luide knal gehoord. Maar vorige week had hij ook een luide knal gehoord. Nu weer... Er zijn ook werken, de werf is vorige week verhuisd, we vragen ons of dat er iets mee te maken heeft."

Meest gelezen