Video player inladen...

96 banen bedreigd bij Sanoma, verkoopt vrouwenbladen aan Roularta

Roularta Media Group neemt alle Belgische vrouwenbladen van Sanoma over. Daardoor zijn bij Sanoma België 96 banen bedreigd. Het banenverlies treft voornamelijk commerciële en ondersteunende diensten. De handel in het aandeel van Roularta werd vanochtend opgeschort op de beurs van Brussel, maar wordt om 11 uur hervat.

"Op de bijzondere ondernemingsraad vanochtend is aangekondigd dat Sanoma België serieus afslankt", zegt Tijs Hostyn van de christelijke vakbond. "Een groot deel van de activiteiten wordt verkocht aan Roularta en een ander deel zal onder Nederland vallen waardoor een groot deel van de ondersteunende diensten in België verdwijnt."

Roularta Mediagroep telt 33,7 miljoen euro (inclusief pensioen- en abonnementenverplichtingen) neer voor de vrouwenbladen van Sanoma. De bladen waren in 2017 goed voor een omzet van ongeveer 78 miljoen euro.  Het vrouwenmagazineportfolio van Sanoma Media Belgium bestaat uit de merken Libelle, Femmes d'Aujourd'hui, Flair, Feeling & Gael, La Maison Victor, SheDeals, Loving You, Zappy, Communiekrant en Kids Only. De websites, line extensions en socialemediakanalen van deze titels zijn eveneens in het bod opgenomen.

Woon- en decobladen blijven bij Sanoma

De woon- en decobladen blijven wel bij Sanoma, "mede ook gezien het feit dat de redactionele synergie tussen België en Nederland op dit vlak heel sterk is", klinkt het.  De Roularta-titels "Ik ga bouwen/Je vais construire" worden gekocht door Sanoma voor 1 miljoen euro. Hiermee zal de portefeuille woon- en decobladen versterkt worden. Het bedrag wordt afgetrokken van de prijs die Roularta betaalt voor de vrouwenbladen van Sanoma. Door de verkoop van deze bladen verdwijnen ook alle ondersteunende diensten bij Sanoma België. Er zouden 34  medewerkers overblijven. 

Vakbonden: "Worstcasescenario, personeel enorm geschrokken"

"Het personeel is enorm geschrokken", zegt Hostyn. "Er was wel verwacht dat er een overname ging zijn, maar dat het gepaard zou gaan met zulk jobverlies had niemand zien aankomen." Stephan Galon, vakbondssecretaris BBTK-ABVV noemt het "een absoluut worstcasescenario". Volgens Galon werken bij Sanoma in België vandaag 230 mensen, van wie er ongeveer 100 van de redacties van de vrouwenbladen de overstap zullen maken naar Roularta. 

Na de aankondiging van de intentie tot collectief ontslag wordt de consultatie- en informatieronde met de sociale partners opgestart. "Pas daarna zal een definitieve beslissing genomen worden met betrekking tot het aantal banen dat door de reorganisatie getroffen wordt", staat er in een persbericht.  "Wij zullen er echt alles aan doen om dat cijfer van 96 ontslagen naar beneden te krijgen", stelt Galon. "Er zijn al reorganisaties geweest en de mensen zijn met verstomming geslagen. Dit is een ongelooflijk zwarte klap." 

Meest gelezen