Hebt u al van een "milkshake duck" gehoord?

In Australië heeft de tegenhanger van Van Dale de term "milkshake duck" tot woord van 2017 uitgeroepen. De uitdrukking staat voor een mens die uit het niks positieve aandacht krijgt waarna bezwarende informatie opduikt en de publieke opinie 180 graden kantelt.

Een maand nadat Oxford Dictionaries "youthquake" ("jeugdbeving") tot woord van 2017 in het Verenigd Koninkrijk heeft uitgeroepen, pakt Macquarie Dictionary uit met het woord van het jaar in Australië. Bij ons is dat woordenboek vrij onbekend, maar in the land down under is het een ware autoriteit op vlak van Australisch Engels.

De term die 2017 het meeste heeft belichaamd in Australië is volgens Macquarie Dictionary "milkshake duck". De uitdrukking is in 2016 gelanceerd door cartoonist Ben Ward en staat voor een mens die uit het niks lof en positieve aandacht krijgt waarna bezwarende informatie over haar of zijn verleden opduikt en de politieke opinie haar kar keert. Het fenomeen komt vaak online en op sociale media voor.

Een voorbeeld is het verhaal van Keaton Jones, een Amerikaanse jongen van 11 die eind vorig jaar viraal ging met een emotioneel filmpje waarin hij vertelde over pesterijen. Hij kreeg tonnen steun, maar die nam in geen tijd af toen bleek dat leden van zijn gezin zich in het verleden racistisch hadden uitgelaten (een aanklacht die ze zelf ontkenden).

Video player inladen...

Hoewel sommige Australische media twijfelen aan de populariteit van "milkshake duck" houdt Macquarie Dictionary vol dat het een "absolute winnaar" is. "Zelfs als je het woord niet kent, heb je al van het fenomeen gehoord."

Meest gelezen