Ja, het is een Van Gogh: onbekende tekening uit 1886 ontdekt

Experts van het Van Gogh Museum in Amsterdam hebben een tekening van Vincent Van Gogh uit 1886 onthuld, die lange tijd onbekend was gebleven. Het werk is eigendom van een verzamelaar die zijn collectie impressionistische kunst  tentoonstelt in museum Singer in Laren. De echtheid van het werk kon zonder enige twijfel aangetoond worden. En daardoor weet het Van Gogh Museum nu ook zeker dat een tweede, erg gelijkaardige tekening uit zijn collectie wel degelijk een Van Gogh is.

Regelmatig denken mensen dat ze op zolder een Van Gogh hebben gevonden, maar nu klopt het ook echt. Een tekening uit de collectie van het echtpaar Fentener van Vlissingen is wel degelijk gemaakt door Vincent Van Gogh in het voorjaar van 1886, toen hij net in Parijs was aangekomen. 

De nieuw ontdekte tekening: De heuvel van Montmartre met steengroeve, maart 1886

De tekening toont de noordkant van de Parijse heuvel Montmartre, met op de voorgrond een steengroeve en bovenop een van de bekende molens. Van Gogh maakte het landschap iets idyllischer dan het in werkelijkheid was. Tijdens het tekenen stond hij met zijn rug naar gloednieuwe gebouwen van zes verdiepingen hoog.

Johanna Van Gogh-Bonger, de echtgenote van Vincents broer Theo hield een nauwkeurige administratie bij over de werken van Vincent. Ze noteerde in 1911 dat ze negen tekeningen en aquarellen naar Londen stuurde, waaronder een "teekening Montmartre (begin fransche tijd)". Er stond een nummer bij, 123. Toen de experts de tekening uit de lijst haalden, zagen ze inderdaad op de achterkant het nummer 123 staan, dat Johanna Van Gogh-Bonger er in inkt had opgeschreven. 

Tweede tekening: De heuvel van Montmartre. Vincent Van Gogh, maart 1886

Het Van Gogh museum had al langer een tweede, gelijkaardige tekening in zijn bezit, met dezelfde afmetingen en hetzelfde onderwerp, getekend vanuit een lichtjes andere hoek. Maar er was twijfel over of dat wel een echte Van Gogh was vanwege de lichte, wat academische tekenstijl . Nu blijkt dat die tekentechniek, het materiaal en het papier exact hetzelfde zijn als bij het herontdekte werk, kan ook deze tweede tekening met zekerheid aan Van Gogh toegeschreven worden.

Beide tekeningen zijn tot 6 mei te zien in "Impressionism & Beyond. A Wonderful Journey", een tentoonstelling in het Singer Museum in Laren (Nederland) van Franse impressionisten, postimpressionisten en expressionisten uit de Van Vlissingen Art Foundation met werken van Monet, Renoir, Manet, Signac, Matisse en Picasso.

Meest gelezen